Пређи на садржај

22. ЈУН 2023.
МОЗАМБИК

Објављен целокупан превод Нови свет на језику чангана у Мозамбику

Објављен целокупан превод Нови свет на језику чангана у Мозамбику

У недељу 18. јуна 2023, целокупан библијски превод Нови свет објављен је на језику чангана (Мозамбик). Излажење овог превода објавио је брат Чарлс Фонсека, члан Одбора подружнице у Мозамбику, у оквиру програма одржаног у мозамбичкој престоници Мапуто. Сви присутни, којих је било 16 245, добили су штампане примерке Библије, а могли су одмах да је преузму и у дигиталном формату.

Језиком чангана (Мозамбик) говори скоро 4,2 милиона људи, и то углавном у две најјужније покрајине Мозамбика, Мапуту и Гази. Пошто постоје многи дијалекти овог језика, преводилачки тим је користио речи које разуме већина оних који говоре овим језиком, без обзира на то где живе.

Пре него што је објављен целокупан превод на њиховом језику, они којима је чангана матерњи језик читали су Библију на сродном језику цонга. Због тога некима није било нимало лако да разумеју библијска учења. Један преводилац је рекао: „Овај нови превод ће допринети томе да истина из Библије допре до срца оних који говоре језиком чангана.“

Други члан преводилачког тима је навео пример из ког се види колико је превод Нови свет јаснији од других превода. Рекао је: „На другим језицима који се говоре на овом подручју, неки библијски преводи користе реч ’дух‘ која наводи на погрешан закључак да постоји душа која наставља да живи и након смрти тела. Али превод Нови свет на језику чангана (Мозамбик) преноси тачан смисао тиме што каже да се ’животна сила‘ враћа Створитељу, а не сама та особа.“

Радујемо се што је Јехова послао „своју светлост и своју истину“ тако што је омогућио да његова Реч буде још јаснија онима који говоре језиком чангана (Псалам 43:3).