Пређи на садржај

Браћа и сестре са адвокатима Сведока испред зграде Првостепеног управног суда у Улан Батору

24. АВГУСТ 2018.
МОНГОЛИЈА

Правна победа у Монголији: Јеховини сведоци поново регистровани

Правна победа у Монголији: Јеховини сведоци поново регистровани

Јеховини сведоци у Улан Батору, главном граду Монголије, 14. јуна 2018. добили су решење Градског већа којим им је омогућено да се поново региструју као верска заједница.

Правни документ на основу којег Јеховини сведоци могу организовати своје активности у Улан Батору

Верске организације у Монглији морају да обнове своју регистрацију сваке године. Наша браћа су то успешно радила од 1999, када смо први пут регистровани. Међутим, 2015. Градско веће није одобрило обнову регистрације наше верске заједнице у Улан Батору. Затим је у јануару 2017. Градско веће донело одлуку којом је правном телу званично поништена дозвола да врши верске активности. Представници Већа су одбили да наведу разлоге за своју одлуку. Браћа су одлучила да на суду оспоре ту одлуку.

Током суђења на Управном суду, адвокат Градског већа позвао се на пресуду Врховног суда Русије којом су укинута наша правна тела у тој земљи. Наши адвокати су указали на то да је међународна заједница осудила ову пресуду и да је на њу уложена жалба међународним судовима. Поред тога, адвокати су подсетили суд на то да је пресуда руског суда донета након доношења одлуке Градског већа и да се зато она не може користити као основ за доношење ове одлуке.

Управни суд је поништио одлуку Градског већа закључивши да ју је Веће донело на основу гласина и да није навело доказе о било каквом негативном утицају ове верске заједнице на друштво. Суд је навео и то да је Градско веће прекршило основна права наше браће, укључујући и право на слободу вероисповести.

Џејсон Вајз, један од адвоката Јеховиних сведока на овом суђењу, рекао је: „Иако основна права и слободе нису условљене законском регистрацијом, често је тешко исповедати своју веру без регистрације. Између осталог, преко нашег правног тела увозе се Библије и библијска литература, изнајмљују се објекти за веће скупове и на њега се воде објекти за верске састанке. Драго нам је што је Управни суд поништио одлуку Градског већа у Улан Батору и што је увидео да би такве одлуке могле негативно утицати на слободу вероисповести и право на окупљање Јеховиних сведока у Монголији.“