Пређи на садржај

Троје од 15 ученика са својом наградом

19. СЕПТЕМБАР 2023.
НЕМАЧКА

Петнаест младих Сведока добило признање за реферат посвећен Вилхелмини Петер, жртви нацистичког режима

Петнаест младих Сведока добило признање за реферат посвећен Вилхелмини Петер, жртви нацистичког режима

Група од 15 младих Јеховиних сведока из немачког града Касела је 6. јула 2023. освојила прву награду за реферат о храброј Сведокињи Вилхелмини Петер, која је страдала као жртва нацистичког режима.

Широм Касела, фондација „Stolpersteine in Kassel“ је поставила мала спомен-обележја у виду камена на тротоару у знак сећања на оне који су изгубили живот током нацистичког режима. Међу тим жртвама су и Вилхелмина и њен супруг Јустус Петер. По Вилхелмини је названа и једна улица у суседном селу Ништеталу. Поводом десетогодишњице оснивања поменуте фондације, ученици из целог града су позвани да о једној или више жртава нацистичког режима саставе реферат и истакну поуке које се могу извући из њиховог живота.

Плакати са писмима сестре Петер на аутобуској станици у Улици Вилхелмине Петер

Група браће и сестара између 13 и 23 године одлучила је да свој рад посвети Вилхелмини. Направили су 24-минутни видео о њеном животу с називом Послушна само Богу. У њему је приказано да су је нацисти ухапсили 1937. и да је 1942. умрла у логору Равенсбрик са 49 година. Осим тога, ученици су направили мале плакате са фотографијама писама која је Вилхелмина писала свом мужу и другим члановима породице док је била у логору. Ти плакати су постављени на аутобуској станици у улици која је добила име по Вилхелмини.

Вилхелмина је 25. априла 1937. написала свом мужу: „Драги Јустусе, срећна сам што смо обоје били смирени и чврсти у вери када су нам изречене казне. Сада смо у Господовим рукама и он ће нас сигурно водити. Изнад свега, молим се Господу да нас ојача, и духовно и физички, како бисмо испунили обећање да му останемо верни до краја. Он никада неће дозволити да носимо терет који је претежак за нас. Зато ћемо се увек уздати у нашег Господа и Учитеља.“ Јехова је услишио њену молитву и обоје су остали верни до краја живота.

Вилхелминино писмо мужу од 25. априла 1937.

Сестра Александра Атемајер, која има 23 године, рекла је у видеу: „Вилхелмина и њен муж су знали да бити Христов следбеник значи трпети прогонство. Били су спремни да због своје вере буду прогоњени, лишени слободе, па чак и погубљени јер знају да их Бог неће заборавити.“ Осамнаестогодишњи брат Оле Шредер је такође учествовао у овом пројекту. Он каже: „Пример сестре Петер ме стварно мотивише. Њена вера и оданост Богу, њена истрајност и чињеница да није изгубила радост изванредан су пример за нас. Од ње учим колико је драгоцено наше пријатељство с Богом.“

На свечаности поводом уручивања награда, читав видео је приказан пред 180 присутних, међу којима су били ученици, представници медија, градоначелник, шеф Одсека за културу и директор школских установа на том подручју.

Као и браћу и сестре који су учествовали у овом пројекту, и нас мотивишу вера и храброст коју су Вилхелмина и Јустус показали. Уверени смо да Јехова никад неће заборавити своје верне слуге (Јеврејима 6:10).