Пређи на садржај

7. АПРИЛ 2014.
НЕМАЧКА

Рихард Рудолф, некадашњи затвореник концентрационих логора, преминуо у Немачкој у 102. години

Рихард Рудолф, некадашњи затвореник концентрационих логора, преминуо у Немачкој у 102. години

СЕЛТЕРС, Немачка. Рихард Рудолф, Јеховин сведок који је преживео пет нацистичких концентрационих логора и био у затвору током комунистичког режима, преминуо је 31. јануара 2014. Имао је 102 године.

Након што су 1933. нацисти дошли на власт, Јеховини сведоци су забрањени у већем делу Немачке. Због тога су нацисти ухапсили 11300 Сведока, од којих је 4200 послато у концентрационе логоре. Међу њима је био и господин Рудолф. Живот је изгубило око 1500 Сведока. За време нацистичког режима, господин Рудолф је провео девет година у затвору и преживео пет концентрационих логора, између осталог и озлоглашене логоре Заксенхаузен и Нојенгаме. У тим логорима је било затворено преко 300000 људи, а умрло је око 140000.

Рихард Рудолф (на крову, скроз десно) био је један од затвореника који су присиљени да 1940. граде концентрациони логор Нојенгаме.

Господин Рудолф је 1944. пребачен у Салцгитер-Ватенштат, мањи логор у надлежности логора Нојенгаме. Верска уверења му нису дозвољавала да прихвати било који посао у вези с производњом муниције, због чега му је прећено смртном казном. Међутим, један пријатељски наклоњен СС официр, који је био импресиониран његовом вером, сакрио га је у камион за превоз хране. Захваљујући томе, Рихард је избегао погубљење.

Након Другог светског рата је наставио да проповеда као Јеховин сведок у совјетској окупационој зони, која је касније постала Немачка Демократска Република (НДР). Поново је ухапшен 1950. и осуђен на затворску казну. Због својих веровања, укупно је у затвору провео више од 19 година.

Ан-Жаклин Фризер и Рихард Рудолф, чија је биографија била тема чланка за који је добила награду 2009.

Рихард Рудолф је деценијама другима преносио библијску поруку и причао о страшним последицама дискриминације коју је доживео у прошлости. За његову биографију и интервју с њим, ученица из Немачке Ан-Жаклин Фризер добила је две награде на државном такмичењу из историје на тему „Хероји: поштовани, несхваћени, заборављени“. Она је освојила прво место у држави Рајнланд-Пфалц и била међу три најбоља ученика који су освојили државну награду.

Волфрам Слупина, портпарол Јеховиних сведока у Немачкој, изјавио је: „Рихард Рудолф није био само наш драги пријатељ и суверник већ и неко од кога смо много тога могли да научимо о историји. Његова изванредна вера и храброст служе као пример за све нас.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Немачка: Волфрам Слупина, тел.: +49 6483 41 3110