Пређи на садржај

9. ОКТОБАР 2013.
НЕМАЧКА

У Немачкој откривен споменик Сведоку који је преживео холокауст

У Немачкој откривен споменик Сведоку који је преживео холокауст

СЕЛТЕРС, Немачка. У част преминулог Макса Либстера, Јеховиног сведока који је провео преко пет година у нацистичким концентрационим логорима, 21. јуна 2013. откривен је споменик у Рајхенбаху, у Лаутерталу. Градоначелник и други градски званичници открили су споменик на свечаности којој су присуствовали суграђани и удовица господина Либстера, Симон Либстер, која је такође Јеховин сведок.

Пошто је Макс Либстер био Јеврејин који је живео у Немачкој током Хитлеровог нацистичког режима, Гестапо га је 1939. ухапсио. Господин Либстер је био у заточеништву у пет концентрационих логора: Заксенхаузену, Нојенгамеу, Аушвицу, Буни и Бухенвалду. Осам чланова његове породице није преживело логор. Међу њима је био и његов отац, чије је тело он лично однео у крематоријум у Заксенхаузену.

Господин Либстер је у концентрационим логорима упознао затворенике који су били Јеховини сведоци. Када је ослобођен 1945, крстио се као Јеховин сведок. На једној од бронзаних плоча на споменику пише да је господину Либстеру вера у Бога „давала снагу и жељу да преживи“. Умро је 2008. у старости од 93 године.

На позивници за овај догађај стоји да је господин Либстер „био потпуно уверен да хришћанске вредности могу подстаћи оно најбоље у људима“. Волфрам Слупина, портпарол Јеховиних сведока у Немачкој, изјавио је: „Драго нам је што је овим чином сачувана успомена на храброст једног од многих наших суверника који нису погазили своја уверења упркос верској мржњи. Овај споменик сведочи о томе колико је снажна библијска порука мира и јединства, по којој Јеховини сведоци настоје да живе.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Немачка: Волфрам Слупина, тел.: +49 6483 41 3110