Пређи на садржај

Сестре Пушпа Гимире (лево) и Тирта Маја Гале (десно) привезане једна за другу лисицама док чекају да буду ослобођене из затвора у Непалу 4. новембра 2019.

15. НОВЕМБАР 2019.
НЕПАЛ

Две неправедно осуђене сестре из Непала ослобођене из затвора и чекају на коначну пресуду

Две неправедно осуђене сестре из Непала ослобођене из затвора и чекају на коначну пресуду

Две сестре, Тирта Маја Гале и Пушпа Гимире, 4. новембра 2019. пуштене су на условну слободу након што су више од месец дана провеле у затвору. Оне су осуђене на три месеца затворске казне само зато што су исповедале своју веру – право које је загарантовано и непалским и међународним законом.

Тачно пре годину дана, сестре Гале и Гимире ухапшене су зато што су с људима на улици разговарале о Библији. Након 13 дана проведених у полицијском притвору, сестре су платиле необично високу кауцију у износу од 100000 рупија (око 840 евра), након чега су ослобођене из затвора. Ипак, локалне власти су наставиле да их кривично гоне.

Суђење нашим сестрама одржано је 10. децембра 2018, након чега је у периоду од десет месеци уследило и неколико саслушања. Окружни суд у области Рупандеи је 25. септембра 2019. обе сестре осудио на три месеца затвора и новчану казну у износу од 2500 рупија (око 20 евра).

Судија тог окружног суда прогласио је наше сестре кривима за поседовање и дељење верске литературе. Будући да је Непал члан Уједињених нација и земља чланица која је потписала Међународни пакт о грађанским и политичким правима, влада Непала је дужна да својим држављанима омогући да по жељи промене своја веровања и да их слободно исповедају, како у јавности тако и у приватности свог дома. Сестре Гале и Гимире нису друге присиљавале да промене своју религију већ су заинересованима за библијску поруку делиле верску литературу. На основу ових чињеница, адвокати који заступају наше сестре упутили су 31. октобра 2019. жалбу Врховном суду. Овај суд је донео одлуку да није неопходно да наше сестре буду у затвору док чекају да њихова жалба буде размотрена. Оне су ослобођене и чекају да суд донесе коначну пресуду.

Молимо се да Јехова и даље својим светим духом буде уз сестре Гале и Гимире и да им даје снагу, радост и мир док чекају да апелациони суд донесе коначну пресуду (Римљанима 15:13).