Пређи на садржај

Лево: стотине браће и сестара на посебном састанку одржаном 8. марта 1947. у Градској кући у Велингтону. Десно: испред Бетела у улици Кент Терас број 69 у Велингтону

7. МАРТ 2022.
НОВИ ЗЕЛАНД

Седамдесет пет година законског признања на Новом Зеланду

Седамдесет пет година законског признања на Новом Зеланду

У марту 2022. навршило се 75 година откако су Јеховини сведоци законски признати на Новом Зеланду. Седмог марта 1947. су браћа Натан Нор, Милтон Хеншел и Чарлс Клејтон, први мисионар на Новом Зеланду који је завршио школу Галад, разговарали са представницима парламента и том приликом су добили документ којим су Јеховини сведоци законски признати. Данас у овој земљи ревно проповеда око 14 500 Јеховиних сведока.

Добра вест о Краљевству је на Нови Зеланд стигла 1898. Од тада је број објавитеља стално растао. Католичкој цркви се није свидело што се у нашим публикацијама открива библијска истина и зато су у јавности распиривали нетрпељивост према Сведоцима. Власти су 24. октобра 1940. забраниле наше активности. Али парламент је изменио ту одлуку 8. маја 1941. и дозволио браћи да одржавају састанке и проповедају. Међутим, нису смели да користе литературу, већ само Библију. Забрана је званично укинута 29. марта 1945. и број објавитеља је поново почео да расте. За само две године, повећао се за 40 посто и тако је достигнут нови највећи број од 659 објавитеља добре вести о Божјем Краљевству.

Слева надесно: браћа Чарлс Клејтон, Милтон Хеншел и Натан Нор испред зграде парламента 1947. године, након што су добили документ којим су Јеховини сведоци законски признати

Брат Нор је 1947. обилазио подружнице и скупштине по целом свету и тада је посетио и Нови Зеланд. Том приликом се састао са представницима парламента, као што је већ поменуто раније.

Након што су Јеховини сведоци законски признати, основана је подружница у Велингтону да би се боље организовало проповедање. За првог слугу подружнице је наименован брат Роберт Лејзенби.

У вези са оснивањем подружнице и растом броја објавитеља, брат Нор је у извештају о Новом Зеланду написао: „Сви су спремни да прихвате нова задужења како би подржали подружницу и поступали у складу с њеним смерницама.“

Брат Нор и брат Хеншел су 8. и 9. марта 1947. одржали говоре на посебном састанку у Градској кући у Велингтону, а поподневни део програма се одржавао у згради техничког факултета у близини. Било је присутно скоро 500 браће и сестара.

Сестра Берил Тод, која је тада имала 17 година, присећа се: „То је био највећи скуп ком сам до тада присуствовала и били смо одушевљени што је брат Нор ту.“ У једном базену у близини крстио се између осталих и брат Клајд Кенти, који је касније служио као координатор подружнице на Новом Зеланду.

Дана 10. марта 1947. још 300 њих се окупило у Окланду како би чули говоре брата Нора, Хеншела и Лејзенбија. Брат Нор је рекао да се нада порасту на Новом Зеланду. „Сигуран сам да ће овде бити напретка“, рекао је. „Ово подручје много обећава.“

Речи брата Нора су се обистиниле. На Новом Зеланду је у наредних осам година пораст био у просеку 18 посто. До 1955. је било 2 519 објавитеља. Године 1989. је на Новом Зеланду број објавитеља достигао 10 000.

Захвални смо Јехови што је помогао браћи да законски потврде право на проповедање добре вести на Новом Зеланду (Филипљанима 1:7).