Пређи на садржај

15. НОВЕМБАР 2016.
НОВИ ЗЕЛАНД

Земљотрес јачине 7,8 Рихтера погодио Нови Зеланд

Земљотрес јачине 7,8 Рихтера погодио Нови Зеланд

Мало након поноћи 14. новембра 2016, земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале погодио је Јужно острво на Новом Зеланду. Први извештаји наводе да су две особе погинуле. Уследило је на стотине накнадних потреса, од којих је неколико било јачине преко 6,0 степени Рихтерове скале што је изазвало рушење зграда, прекиде у снабдевању електричном енергијом и телекомуникацијама. Осим тога, оштећени су и путеви и пруге, а угрожени су и систем за снабдевање водом и канализација.

Према првим извештајима скупштинских старешина на Новом Зеланду и подружнице Јеховиних сведока у Аустралији, нико од Сведока није повређен нити је страдао у земљотресу. Сведоци су организовали Одбор за хуманитарну помоћ у граду Крајстчерчу, који се налази око 90 километара југозападно од епицентра земљотреса. Иако су домови Сведока и њихова места за састајање претрпели само мања оштећења, Одбор за хуманитарну помоћ ради на збрињавању основних материјалних и духовних потреба жртава.

Водеће тело Јеховиних сведока чије се главно седиште налази у Њујорку, помно прати ситуацију. Уколико буде било потребно, овластиће Одбор за хуманитарну помоћ да користи новац од добровољних прилога за међународно дело проповедања.

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Аустралија и Нови Зеланд: Родни Спинкс, +61 2 9829 5600