Пређи на садржај

21. ЈАНУАР 2015.
ПОЉСКА

Бивши логораши из Аушвица обележавају 70 година од ослобађања – сећање и на Јеховине сведоке

Бивши логораши из Аушвица обележавају 70 година од ослобађања – сећање и на Јеховине сведоке

ВАРШАВА, Пољска. Хиљаде људи ће 27. јануара 2015. обележити 70 година од ослобађања из Аушвица, нацистичког концентрационог логора и логора смрти. У овом озлоглашеном логору се најпре вршио геноцид над народима које су нацисти мрзели, а затим су довођени и Јеховини сведоци разних националности, па чак и немачке.

Ову свечаност организују Државни музеј Аушвиц-Биркенау и Међународни савет Аушвица. Очекује се да ће присуствовати председник Пољске Броњислав Коморовски, као и више страних делегација. Програм свечаности ће се преносити путем интернета.

Аушвиц се налази у предграђу Освјенћима, пољског града који су током Другог светског рата нацисти припојили Немачкој. Испрва је то био немачки концентрациони логор у који је у јуну 1940. доведено око 700 пољских затвореника. Убрзо је прерастао у огроман комплекс с преко 40 већих и мањих логора. У логору Аушвиц-Биркенау постојале су четири гасне коморе у којима је сваког дана страдало по 20000 људи. У Аушвиц је током непуних пет година послато најмање 1,1 милион особа, међу којима и више од 400 Јеховиних сведока.

На веб-сајту Државног музеја Аушвиц-Биркенау пише: „У литератури која говори о историји концентрационог логора Аушвиц не говори се довољно о Јеховиним сведоцима (у документима из логора су названи [Истраживачи] Библије), који су били затворени због својих верских убеђења. Они заслужују да се више позабавимо њима јер су се упркос тешким околностима у логору верно држали својих моралних принципа.“ Према документима из овог музеја, Јеховини сведоци су били међу првим затвореницима послатим у Аушвиц. Од више стотина њих, преко 35 процената је тамо изгубило живот.

Анджеј Шалбот (логораш – IBV 108703): Ухапшен 1943. и послат у Аушвиц јер је због приговора савести одбио војну службу

Нацистичка влада је 1933. забранила Јеховине сведоке у целој Немачкој јер им је сметало њихово деловање. Морална мерила и поступци Сведока нису се слагали с нацистичком идеологијом. На пример, Сведоци нису изговарали обавезан поздрав „Хајл Хитлер!“ јер су веровали да би таквим одавањем части Хитлеру били неверни Богу. Они нису хтели да раде ништа што има везе с војском, што је овај режим сматрао антидржавним ставом. „Онај ко би одбио војну службу био би послат у концентрациони логор“, каже Анджеј Шалбот, који је ухапшен 1943. и послат у Аушвиц када је имао само 19 година. Јеховиним сведоцима је понуђена слобода ако потпишу документ којим би се одрекли припадности њиховој организацији и којим би изјавили да су учења те организације погрешна. Господин Шалбот није потписао.

Јеховиним сведоцима је понуђена слобода ако се одрекну своје вере тако што би потписали изјаву сличну овој

У нацистичкој документацији Јеховини сведоци су заведени као „IBV“, што је скраћеница од Internationale Bibelforscher-Vereinigung (Међународно удружење истраживача Библије). Нацисти су одредили да Сведоци на затворској униформи носе љубичасти троугао. То је Сведоцима помогло да препознају сувернике у концентрационом логору. Састајали су се сваке вечери пре прозивке и храбрили једни друге. Одржавали су и тајне састанке да би разматрали Библију с логорашима који су били одушевљени добротом Сведока и њиховом вером у Бога. Многи логораши су постали Јеховини сведоци док су били у Аушвицу.

У суботу ујутру, 27. јануара 1945, у Освјенћим је ушла Црвена армија Совјетског Савеза. До 15 часова, совјетска војска је ослободила око 7000 логораша из Аушвица I, Аушвица II (Биркенау) и Аушвица III (Моновиц).

Станислав Зајонц: Стигао у Аушвиц 16. фебруара 1943.

Станислав Зајонц, један од Јеховиних сведока, био је међу десетинама хиљада које су нацисти натерали да напусте логоре у Аушвицу јер су знали да стиже Црвена армија. Господин Зајонц и још око 3200 затвореника напустили су логор Јавожно и кроз дубок снег кренули у марш смрти. Сматра се да је мање од 2000 људи преживело ова три дана хода до Блехамера, логора у шуми који је био под надлежношћу Аушвица. О бици која се догодила док су се он и други затвореници крили у логору, господин Зајонц је у својим мемоарима написао: „Чули смо како пролазе тенкови, али нико није био довољно храбар да оде и види чији су. Ујутру се испоставило да су били руски [...] Руска војска је рашчишћавала терен и тако је дошао крај мојој ноћној мори у концентрационом логору.“

Ове године ће 27. јануара у градовима широм света бити одржани скупови и изложбе поводом 70 година ослобађања из Аушвица.

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Немачка: Волфрам Слупина, тел.: +49 6483 41 3110

Пољска: Ришард Јаблоњски, тел.: +48 608 555 097