Пређи на садржај

2. ЈУЛ 2015.
РУАНДА

Суд у Руанди донео повољну пресуду у случају верске дискриминације

Суд у Руанди донео повољну пресуду у случају верске дискриминације

Суд у провинцији Каронги у Руанди подржао је право на слободу вероисповести у случају осморо ученика који су Јеховини сведоци. Они су доспели на суд јер су због своје савести одбили да присуствују верској служби у школи.

Већина школа у Руанди тесно сарађује с верским организацијама. У неким школама се од ученика очекује да присуствују верској служби и плаћају црквени порез. Пошто деца која су Јеховини сведоци то одбијају, школске власти су од 2008. до 2014. избациле 160 ученика из школа. Иако овај проблем и даље постоји широм ове земље, случај у провинцији Каронги показује да власти у Руанди могу успешно решити проблеме верске дискриминације.

Избачени из школе због верске дискриминације

Дана 12. маја 2014, из једне школе у Мусангу, у провинцији Каронги, избачено је осморо ученика, узраста од 13 до 20 година, * јер нису желели да учествују у верској служби. Њихови родитељи су то пријавили извршном секретару Руанкубе, који је наложио да се ученици врате у школу. Управа школе није била задовољна том одлуком, па су прибегли другачијој тактици. Оптужили су ученике да су показали непоштовање тиме што нису певали државну химну. Само два дана након што су ученици враћени у школу, 4. јуна 2014, полиција је дошла у школу и ухапсила их.

Задржали су их у затвору шест дана. Полицајци су им претили и вербално их злостављали, а двоје најстаријих међу њима тукли због њиховог наводног утицаја на млађе ученике. Упркос свему што су доживели, ниједан од ових ученика није погазио своја веровања.

Суд ослобађа ученике оптужби

Полиција је 9. јуна 2014. ослободила седморо ученика, а тужилац је повукао оптужбе против најмлађег. Међутим, најстарији ученик је задржан у полицији још девет дана. Судија је одредио да се и он ослободи и буде под судским надзором до саслушања, које је било одложено за 14. октобар 2014.

На саслушању је судија испитао сваког ученика. Један од њих је у име свих објаснио судији да прави разлог њиховог избацивања из школе није то што су одбили да певају државну химну, већ то што нису желели да плате црквени порез и присуствују верској служби у школи.

Судија је затим тражио од тужиоца да пружи додатне доказе у прилог „непоштовању државне химне“. Када је тужилац тражио од ученика да изнесу још неке детаље, ученици су посведочили да нису показали непоштовање док су други певали химну.

У писаној одлуци прочитаној 28. новембра 2014, овај другостепени суд у провинцији Каронги закључио је да нечија одлука да не пева државну химну „није чин скрнављења и непоштовања“. Ова пресуда, донета у складу са законом, ослободила је ученике оптужби и можда ће допринети окончању верске дискриминације у школама у Руанди.

Апел да се поштују људска права

Јеховини сведоци у Руанди радују се повољном исходу у случају ученика из школе у Мусангу. Међутим, у другим случајевима, деца која су Јеховини сведоци и која су због својих веровања избачена из школе немају други избор осим да промене школу. Нека не могу да наставе школовање, јер им једино преостаје да похађају приватне школе, што им родитељи не могу приуштити.

Родитељи који су Јеховини сведоци желе да својој деци пруже исто што и други родитељи. Они желе да њихова деца стекну одређене вештине и постану корисни чланови друштва. Јеховини сведоци се надају да ће ова повољна пресуда утицати на то да се у школама у Руанди поштују права ученика на слободу савести и вероисповести.

^ одл. 5 У Руанди је особа пунолетна кад напуни 21 годину (члан 360 Грађанског законика).