Пређи на садржај

Ученици којима су била ускраћена сведочанства јер као Јеховини сведоци нису хтели да плате црквени порез

09. ЈУН 2016.
РУАНДА

Руанда сузбија дискриминацију у школама

Руанда сузбија дискриминацију у школама

Власти у Руанди су направиле корак ка искорењивању дискриминације у школама тако што су издале уредбу којом обавезују школе да поштују верска уверења својих ученика. Ово су добре вести за ученике којима савест не дозвољава да учествују у неким школским активностима.

Иако већину школа у Руанди делом финансира држава, њима управљају верске организације. Упис је дозвољен свима, тако да има ученика разних религија. Међутим, неке школе круто намећу ученицима верске или патриотске церемоније или захтевају од њих да плаћају црквене порезе. Осим тога, кажњавају оне којима савест не дозвољава да у томе учествују. Министар за основно и средње образовање описао је преовладавајући став школских управа следећим речима: „Нашим ученицима није дозвољено да исповедају веру на начин који је супротан нашим уверењима.“

Уредба владе потврђује слободу вероисповести

Власти су се ухватиле у коштац с решавањем тог проблема тиме што су издале уредбу која садржи нове прописе који имају за циљ да елиминишу верску дискриминацију у школама. Члан 12, владине Уредбе бр. 290/03, објављене у службеном листу од 14. децембра 2015, каже да свака школа мора да поштује слободу вероисповести својих ученика и дозволи им да се моле у складу са својим веровањима, уколико је њихова вера или црква законски призната и ако се то не сукоби са наставом.

Свака школа мора да поштује слободу вероисповести својих ученика (Уредба бр. 290/03, члан 12)

На овај начин власти су подржале одлуку другостепеног суда у провинцији Каронги. Та одлука се односила на случај ученика који су Јеховини сведоци, а избачени су из школе у мају 2014. Школа није поштовала одлуку ученика да одбију да учествују у верским активностима које је организовала. Суд је ученике ослободио свих оптужби и они су могли да наставе школовање.

У једном другом случају, директор школе у провинцији Нгорореро одбио је да уручи сведочанства групи од 30 ученика који нису хтели да плате црквени порез (није укључен у школарину). Када су се родитељи жалили надлежнима за образовање у тој провинцији, директор је попустио и на крају године дао сведочанства свим ученицима.

Олакшање за ученике који су Јеховини сведоци

Шантал Увимбабази, која је Јеховин сведок, избачена је из школе у провинцији Нгорореро, јер није хтела да присуствује миси која се одржавала у школи. Трпела је исмевање и није могла да похађа наставу годину дана. На крају се уписала у другу школу која је била доста далеко од њене куће и школарина је била већа, што је представљало велики проблем за њену сиромашну мајку која је удовица. Када је Шантал чула за нове прописе, осетила је олакшање. „Верујем да ће и ученици који се налазе у сличној ситуацији у школама којима управљају верске организације сада моћи да наставе да се школују, а да им се не крше права“, рекла је Шантал.

Ова Уредба је у складу са Уставом Руанде који гарантује слободу вероисповести и право на образовање. Ученици који су Јеховини сведоци и њихови родитељи радују се окончању верске дискриминације у школама. Захвални су што су власти предузеле кораке да би заштитиле право на слободу вероисповести ученика.