Пређи на садржај

Јевгениј Јаку са супругом Ирином

17. МАЈ 2021.
РУСИЈА

Јевгениј Јаку се узда у Јехову да ће му дати мудрост током суђења

Јевгениј Јаку се узда у Јехову да ће му дати мудрост током суђења

НАЈНОВИЈА ВЕСТ | Руски суд одбацио жалбу

Дана 1. октобра 2021. Архангелски регионални суд одбацио је жалбу нашег брата Јевгенија Јакуа и потврдио одлуку нижег суда.

Дана 19. јула 2021 Соломбаљски окружни суд у Архангелску прогласио је кривим нашег брата Јевгенија Јакуа и изрекао му новчану казну од 880 000 рубаља (око 10 500 евра). Он за сада неће морати да иде у затвор.

Оптужени

Јевгениј Јаку

  • Рођен: 1980. (Сосново, Република Карелија)

  • Кратка биографија: У тинејџерском добу био је одушевљен испуњењем библијских пророчанстава. Крстио се као Јеховин сведок 2006. Преселио се у Архангелск како би похађао пословну школу. Оженио се Ирином 2007. И он и супруга воле да путују и да бораве у природи

Детаљи о случају

У јутарњим сатима 18. фебруара 2019. руске власти су претресле кућу брата Јевгенија Јакуа и ухапсиле га због учествовања у „екстремистичким“ активностима. Одведен је у притвор у коме је остао два дана. Пријатељи и породица нису знали где се налази.

Након што је пуштен из притвора, није смео да напушта дом у вечерњим сатима, да организује било какву врсту окупљања у свом дому нити да контактира са онима који су били укључени у случај који се води против њега, било путем телефона, мејла или интернета. Суд му је отприлике седам месеци касније укинуо нека ограничења и дозволио му да излази из куће у вечерњим сатима.

Јевгениј је 25. новембра 2019. оптужен за организовање „екстремистичких“ активности. Након тога је оптужен за још неке злочине које је наводно починио. Ако га суд прогласи кривим, могао би бити осуђен чак на 15 година затвора. Због истраге која се води против њега остао је без посла, блокирани су му рачуни у банци и заплењена су му два аутомобила.

У овој тешкој ситуацији, Јевгениј и Ирина се још више уздају у Јехову. Ирина каже: „Кад видим како Јехова конкретно одговара на моје молитве и брине за Жењу [Јевгенија] и мене, осећам неописиву захвалност.“

На пример, Ирина се конкретно молила Јехови да током суђења њеном супругу да унутрашњи мир и да му помогне да добро објасни своја веровања. И Јевгениј се молио за то. Он каже: „Сваки пут кад сам ишао на саслушање, молио сам се Јехови за мудрост.“ Он сматра да је Јехова услишио његове молитве. „Рекао бих оно што је требало рећи, али нисам превише говорио.“ Још додаје: „Јехова ми показује да ме није напустио и очигледно је да услишава моје молитве. Сада још јасније видим његову руку у свом животу.“

Док чекамо пресуду, знамо да ће Јехова и даље Јевгенију давати храброст како би „благо и с дубоким поштовањем“ бранио своја уверења (1. Петрова 3:15).