Пређи на садржај

Андреј Ступников са супругом Олгом

18. МАЈ 2021.
РУСИЈА

АЖУРИРАНА ВЕСТ | Андреј Ступников уверен да ће му Јехова помоћи да издржи кушње

АЖУРИРАНА ВЕСТ | Андреј Ступников уверен да ће му Јехова помоћи да издржи кушње

У среду 3. августа 2022, Осми касациони суд опште надлежности одбацио је другу жалбу брата Андреја Ступникова. Он остаје у затвору.

Дана 7. септембра 2021, Суд Краснојарске области одбацио је Андрејеву жалбу и подржао његову првобитну пресуду.

Дана 3. јуна 2021, Железнодарожнијски окружни суд у Краснојарску прогласио је кривим Андреја и осудио га на шест година затвора. Он је из суднице спроведен право у затвор.

Оптужени

Андреј Ступников

  • Рођен: 1973. (Нориљск, Краснојарска област)

  • Кратка биографија: По занимању је инжењер нафтног рударства. Оженио се Олгом 1993. Обоје воле уметност и радо бораве у природи

    Још од младости је желео да упозна Бога. Видео је многа злодела у Чеченији током Првог чеченског рата. Питао се зашто се догађају такве страхоте и како га Бог може заштитити. Он и Олга су проучавали Библију с Јеховиним сведоцима. Били су задивљени када су сазнали да се библијска пророчанства испуњавају и да Библија пружа најбоље савете о томе како се носити са животним проблемима

Детаљи о случају

Агенти Федералне службе безбедности су 3. јула 2018. ухапсили Андреја Ступникова на међународном аеродрому у Краснојарску. Он је први Јеховин сведок из Краснојарска против кога је покренут кривични поступак. Наредног дана му је Железнодорожнијски окружни суд одредио притвор.

Олга је слала писма Андреју да би га храбрила. Међутим, он је изненада престао да добија њена писма, због чега се забринуо. Још више се забринуо када га је један човек питао: „Је л’ знаш шта се десило са твојом женом?“ Након неког времена је схватио да је управа затвора намерно задржавала Олгина писма. Андреј каже: „Рекли су ми да ћу се врло брзо вратити жени ако пристанем да сарађујем или признам кривицу.“ Андреј се уздао у Јехову и није се одрекао своје вере. Након осам месеци проведених у истражном затвору, пребачен је у кућни притвор у којем је провео четири месеца.

Другог јула 2019. укинут му је кућни притвор. Још увек не сме да добија и да шаље пошту, као ни да користи интернет. Власти су му такође ограничиле с ким сме да комуницира.

Док чека пресуду, Андреј је усредсређен на своје предање Јехови и сматра га веома драгоценим. Он с поуздањем каже: „Поносан сам што сам упознао Јехову и знам да је он уз мене.“

Андреј је свима нама изузетан пример потпуног поуздања у Јехову (Псалам 28:7).