Пређи на садржај

Виталиј Иљињих

10. МАЈ 2021.
РУСИЈА

АЖУРИРАНА ВЕСТ | Брат Виталиј Иљињих охрабрен примером других

АЖУРИРАНА ВЕСТ | Брат Виталиј Иљињих охрабрен примером других

У четвртак, 28. јула 2022, Виши суд у Приморској области одбацио је жалбу брата Виталија Иљињиха. Он за сада неће морати да иде у затвор.

У петак 15. априла 2022, Окружни суд у Усуријску у Приморској области прогласио је кривим Виталија и осудио га на две године условне казне затвора.

Оптужени

Виталиј Иљињих

  • Рођен: 1974. (Усуријск, Приморска област)

  • Кратка биографија: Завршио је полицијску академију и радио је у одељењу за унутрашње послове. Одувек се питао зашто људи умиру и шта се дешава после смрти. Средином 1990-их почео је да проучава Библију са Јеховиним сведоцима. Крстио се 1999. Тренутно ради као чистач улица. Оженио се Ирином 2006. године

Детаљи о случају

У фебруару 2019. у оквиру кривичног поступка против Јеховиних сведока у граду Спаск-Даљнију извршен је претрес куће брата Виталија. Дана 18. септембра 2019, руске власти су покренуле поступак против Виталија. Власти су 23. октобра 2019. поново извршиле претрес његове куће, али овог пута је ухапшен и два дана задржан у притвору. Виталиј се у притвору доста молио Јехови. Он каже: „Кад год бих се помолио, мир и спокој заменили би осећај неизвесности.“

Након изласка из притвора, забрањено му је да напушта место пребивања. Против његове мајке, Олге Опалеве, води се одвојен кривични поступак.

Виталиј је много тога научио из онога што му се дешавало. Он каже: „И раније сам знао да Јехова не дозвољава кушње које не можемо поднети, али сада сам то из прве руке видео. Што нам је теже, то смо ближи Јехови. Он је наш велики грнчар. Чак и када дозвољава кушње које су попут ватре, он ипак контролише целу ситуацију. Кад ми се чини да више не могу да издржим, преклињем Јехову да ми да потребну снагу“ (2. Коринћанима 4:7).

Иако по природи није много храбар, снагу му улива размишљање о речима из 1. Петрове 5:9. Охрабрен је примером многе браће и сестара у Русији који успешно подносе прогонство. Виталиј одлучно каже: „Шта год да Јехова дозволи у мом случају [...] част ми је што пред властима могу дати сведочанство у овим последњим данима.“

И ми смо попут Виталија охрабрени многим примерима вере и храбрости међу Јеховиним народом. Захваљујемо Јехови што нас је опремио „свиме што је потребно“ да бисмо радили оно што му је по вољи (Јеврејима 13:20, 21).