Пређи на садржај

Слева надесно: Александар Акопов, Константин Самсонов и Шамиљ Султанов

2. ЈУН 2021.
РУСИЈА

АЖУРИРАНА ВЕСТ | Браћа Акопов, Самсонов и Султанов ослањају се на Јехову док трпе прогонство

АЖУРИРАНА ВЕСТ | Браћа Акопов, Самсонов и Султанов ослањају се на Јехову док трпе прогонство

У петак 5. августа 2022, Суд Ставропољске области донео је пресуду у случају браће Александра Акопова, Константина Самсонова и Шамиља Султанова. Новчана казна изречена Александру и Шамиљу сада износи 250 000 рубаља (око 4 000 евра) и мораће да је плате. Константинова затворска казна преиначена је у новчану казну од 400 000 рубаља (6 500 евра). Он је одмах пуштен из затвора.

Дана 19. априла 2022, Нефтекумски окружни суд у Ставропољској области прогласио је кривим Александра, Константина и Шамиља. Александру и Шамиљу је изречена новчана казна у износу од 500 000 рубаља (8 000 евра). Ту казну неће морати да плате пошто су извесно време провели у истражном затвору. Константин је осуђен на седам и по година затвора. Одмах након суђења спроведен је у затвор.

Оптужени

Александар Акопов

  • Рођен: 1992. (Нефтекумск)

  • Кратка биографија: Ради на грађевини са својим оцем и старијим братом. Воли фудбал, кошарку, тенис, боравак у природи и кување

    Крстио се као Јеховин сведок 2007, када је имао 14 година

Константин Самсонов

  • Рођен: 1977. (Нефтекумск)

  • Кратка биографија: Као младић је волео шах и компјутере. Тренутно ради на одржавању рачунарских система у једној болници. Он и његова супруга Светлана почели су да проучавају Библију са Јеховиним сведоцима 1998. Крстили су се 2000. Имају једног сина

Шамиљ Султанов

  • Рођен: 1977. (Махмуд-Мектеб, Ставропољска област)

  • Кратка биографија: Бави се одржавањем и реновирањем објеката. Библију је почео да проучава са Јеховиним сведоцима отприлике 2000. године. Крстио се 2003. Оженио се Еленом 2004. Заједно су одгајали њеног сина из првог брака

Детаљи о случају

У суботу, 26. августа 2017, наоружани припадници полиције опколили су 18 Јеховиних сведока који су били на пикнику на једном језеру у близини Нефтекумска. Читава група, у којој је било и деце и старијих, аутобусом је пребачена у полицијску станицу, где су сви били испитивани три сата. Многа браћа и сестре из Нефтекумска су након тога била под присмотром. Осим тога, полиција је извршила претрес њихових кућа. Александар, Константин и Шамиљ су касније притворени и у истражном затвору су провели готово годину дана.

Александар признаје да се прибојавао затвора јер се бори са анксиозношћу и има неке здравствене тегобе. Усрдно се молио Јехови за менталну и емоционалну снагу да издржи у затвору. Он каже: „Често се дешавало да кажем Јехови да не могу даље. Не могу да верујем да сам [готово] читаву годину издржао у затвору.“ Јехова му је одговарао на молитве тако што му је помагао да се присети библијских стихова када није имао Библију. Записао је сваки стих ког је могао да се сети, сваког јутра је разматрао по један од њих и размишљао о томе како би тај стих могао да му помогне у тренутној ситуацији. То му је помогло да на свој боравак у затвору гледа Јеховиним очима.

Константина су јачала многобројна писма која му је супруга слала. У једном писму му је предложила да на невољу кроз коју пролази гледа као на пустоловину. Он каже: „То ме је орасположило и ствари су касније стварно постале мало лакше.“

Шамиљ се присећа да је првих неколико месеци у истражном затвору било најтеже издржати. Он каже: „Ствари су временом постале мало лакше. То ми је био доказ да ме Јехова није заборавио.“ Током тог периода Шамиљ је научио да се ослања на Јехову тако што није превише бринуо о томе шта би све могло да се догоди у будућности.

Сва тројица наше браће имају ограничење кретања и не могу да користе телефон или интернет. Ова ограничења отежавају Александру да набави неопходне лекове, а Константин не може да обавља свој посао као компјутерски програмер. И поред свих ових проблема, наша браћа су решена да остану верна свом Богу.

Сигурни смо да ће Јехова бити уз ову нашу браћу док се и даље уздају у њега (Псалам 20:7).