Пређи на садржај

Слева надесно: Виктор Шипилов (адвокат), брат Константин Баженов, сестра Снежана Баженова, сестра Вера Золотова, Виктор Женков (адвокат) и Максим Новаков (адвокат)

17. НОВЕМБАР 2020. | АЖУРИРАНО: 1. ФЕБРУАРА 2023.
РУСИЈА

АЖУРИРАНА ВЕСТ – НОВА ПРЕСУДА | Руски суд одбацио жалбе три Сведока

АЖУРИРАНА ВЕСТ – НОВА ПРЕСУДА | Руски суд одбацио жалбе три Сведока

У уторак 31. јануара 2023, Окружни суд на Камчатки је поново осудио на две године условне казне затвора Константина, његову супругу Снежану и Веру. Они за сада неће морати да иду у затвор.

У четвртак, 15. децембра 2022, Судско веће за криминалне случајеве при Врховном суду Русије поништило је пресуду на основу које су одбачене све оптужбе против брата Константина Баженова, његове супруге Снежане и сестре Вере Золотове. Њихов случај ће се поново разматрати на суду. На ово саслушање су дошли представници најмање шест страних амбасада како би пружили подршку Јеховиним сведоцима.

Дана 10. јуна 2022, Девети касациони суд опште надлежности одбацио је жалбу тужиоца и није поништио пресуду у случају Константина, Снежане и Вере. Тужилац је уложио жалбу Врховном суду Русије.

У уторак, 18. јануара 2022, Окружни суд на Камчатки уважио је другу жалбу Константина, његове супруге Снежане и Вере. Све оптужбе против њих су одбачене и пресуда одмах ступа на снагу. Сва три Сведока сада имају право да траже одштету због тога што су кривично гоњени без законске основе. Тужилац је уложио жалбу.

У уторак, 17. новембра 2020, Окружни суд на Камчатки одбацио је жалбу у случају Константина, његове супруге Снежане и наше сестре Вере. Њихова двогодишња условна казна, која им је првобитно одређена, сада ће ступити на снагу. Засад неће морати да иду у затвор. Све троје се добро држе и нису клонули духом.

На крају првобитног саслушања 25. септембра 2020. брат Баженов је храбро рекао судији да се не плаши пресуде. Такође је рекао да је за њега част што може да буде међу онима на којима се испуњава пророчанство записано у Јовану 15:20, где пише да ће Исусови ученици бити прогоњени.

Брат Баженов је подсетио суд да је према Матеју 28:19, 20 Исус својим следбеницима дао заповест да проповедају. Затим је храбро поставио питање: „Ко има право да поништи или забрани Исусову заповест?“ Још је додао: „Ја не могу да ћутим [...] Наставићу да преносим људима добру вест из Светог писма.“