Пређи на садржај

Регионални суд у Калуги, у Русији

16. ОКТОБАР 2019.
РУСИЈА

Апелациони суд: Руски судија прекршио судску процедуру у случају брата Кузина

Апелациони суд: Руски судија прекршио судску процедуру у случају брата Кузина

Светлана Анатољевна Прокофјева, судија Апелационог суда у области Калуга, у својој изјави 9. септембра 2019. навела је да је Окружни суд у тој области озбиљно прекршио закон када је донео одлуку да брата Дмитрија Кузина задржи у притвору.

Ова изјава судије Прокофјеве је веома значајна, будући да је до сада веома ретко неки судија признао да су судови неправедно поступали с Јеховиним сведоцима. Она је још навела да је Окружни суд у Калуги много пута прекршио закон. Према њеним речима, тај суд је исмевао верска убеђења брата Кузина и није му дозволио да се брани. Судија Прокофјева је такође рекла како се „не може рећи да је председавајући судија [окружног суда] био објективан“.

Брат Дмитриј Кузин са својом супругом Светланом на дан њиховог венчања 2013.

Брат Кузин је ухапшен 26. јуна 2019, када су агенти Федералне службе безбедности (ФСБ) из Калуге извршили претрес његовог стана. Два дана касније, Окружни суд у Калуги одредио је брату Кузину двомесечни притвор. Градски инспектор ФСБ-а је 19. августа предложио истом суду да брату Кузину продужи притвор још два месеца, што је суд уважио.

Брат Кузин је уложио жалбу вишем регионалном суду којим председава судија Прокофјева. Након што је установила да је судија нижег суда прекршио судску процедуру, наложила је да тај суд поново размотри случај брата Кузина, с тим да судским поступком председава други судија. Нажалост, тај окружни суд, којим је овог пута председавао други судија, 23. септембра је потврдио претходну одлуку и тако брату Кузину продужио притвор за још два месеца.

Нимало не сумњамо да ће Јехова, Бог који је оличење верности и правде, наставити да верно брине о нашој браћи и сестрама у Русији, који се ослањају на њега (Поновљени закони 32:4, 9-11).