Пређи на садржај

Андреј и његова супруга Светлана испред суда након што му је изречена пресуда о ослобађању из кућног притвора

22. АВГУСТ 2019.
РУСИЈА

Апелациони суд донео одлуку да се брат Андреј Суворков пусти из кућног притвора

Апелациони суд донео одлуку да се брат Андреј Суворков пусти из кућног притвора

Апелациони суд у Кирову донео је пресуду о пуштању 26-годишњег брата Андреја Суворкова из кућног притвора 14. августа 2019. Иако је брат Суворков добио већу слободу, кривични поступак против њега остао је отворен.

Као што је раније објављено, брат Суворков, његов очух и тројица друге браће ухапшени су 9. октобра 2018, када су локална полиција и маскирани специјалци претресли 19 кућа у Кирову.

Присећајући се самог претреса куће, брат Суворков каже: „Заплењене су нам многе вредне ствари. Али моја супруга и ја нисмо бринули због тога јер смо одувек покушавали да живимо једноставно и да се не везујемо превише за материјалне ствари. Савет из Матеја 6:21 где се каже: ’Где је твоје благо, тамо ће бити и твоје срце‘ помогао нам је да задржимо смиреност.“

После претреса су покренути кривични поступци против брата Суворкова, његовог очуха и тројице остале браће због певања песама о Краљевству, проучавања верске литературе и поседовања библијског превода Нови свет на руском. Сви су задржани у притвору, где су чекали одлуку суда о њиховом пуштању или задржавању у притвору.

О ономе што је доживео, брат Суворков каже: „Провео сам две ноћи у притвору. У почетку нисам престајао да се молим. Био сам сигуран да ме Јехова чује и да ће ме подржати. Присећао сам се теократских песама и певао их. Касније сам се сетио више од педесет мелодија песама и њихових текстова.“

Суд је одлучио да брата Суворкова и остале задржи у притвору. Током прве недеље у притвору, брат Суворков се усредсредио на то да помаже другима. Присећа се: „Одлучио сам да у молитвама спомињем браћу по имену и напишем охрабрујућа писма онима чијих сам се адреса сећао. То ми је донело радост“ (Дела апостолска 20:35).

Како су месеци одмицали, сва браћа су премештена у кућни притвор, осим брата Анджеја Онишчука. Брат Суворков је први од браће из Кирова који је пуштен из кућног притвора.

„Када се осврнем на све што се десило, стварно ми је драго што сам искусио шта значи бити у затвору [...] Не знам шта доноси будућност нити да ли ћу поново бити затворен. Сада сам уверен у то да ћу добити подршку од Јехове и његове организације, чак и ако опет доспем у затвор. Више немам страх од затвора.“