Пређи на садржај

23. СЕПТЕМБАР 2020.
РУСИЈА

Брату Јурију Залипајеву прете две године затвора

Брату Јурију Залипајеву прете две године затвора

Када се очекује изрицање пресуде

Мајски окружни суд у Републици Кабардино-Балкарији заказао је изрицање пресуде у случају који се води против нашег брата Јурија Залипајева за 7. октобар 2020 a. Он би могао да буде осуђен на две године затвора.

Оптужени

Јуриј Залипајев

  • Рођен: 1962. (Самара)

  • Кратка биографија: Ради као варилац и возач камиона. Воли поезију и пешачење

  • Године 1983. оженио се Наталијом, с којом је ишао у школу. Десет година касније заједно су почели да проучавају Библију. Имају троје деце. Сви су Јеховини сведоци, као и неколико њихових рођака.

Детаљи о случају

Полиција је 20. августа 2016. упала у Дворану Краљевства у Мајском и подметнула неке наше публикације које власти сматрају екстремистичким. Иако постоје снимци на којима се види да су те публикације подметнуте, браћа су кажњена са 200 000 рубаља (2 634 америчка долара) за наводно кршење закона. Неколико месеци касније против брата Залипајева покренут је кривични поступак на основу овог инцидента.

Тужилац тврди да је брат Залипајев делио забрањене публикације и подстицао друге Јеховине сведоке да буду насилни према припадницима других религија. Те оптужбе спадају под „подстицање на учествовање у екстремистичким активностима“ (1. део члана 280 руског Кривичног законика).

Суђење је почело 21. јуна 2020. Током суђења, сведоци које је позивао тужилац често су износили контрадикторне изјаве и нехотице побијали сопствене оптужбе. На пример, како је суђење одмицало постало је очигледно да неки од сведока који су тврдили да су чули како је брат Залипајев подстицао друге на насиље заправо нису ни били на састанцима на којима је он то наводно радио. Осим тога, неки од сведока на страни тужиоца потврдили су да су забрањене публикације које су откривене у Дворани Краљевства заправо подметнуле власти.

Док брат Залипајев чека пресуду, молимо се да он и његова породица црпе снагу и мир из Давидових речи: „Јехова је моја снага и мој штит, у њега се моје срце узда. Он ми помаже, па се моје срце радује“ (Псалам 28:7).

a Датум може бити промењен