Пређи на садржај

Брат Јуриј Савељев испред суднице 26. августа 2020.

11. ДЕЦЕМБАР 2020.
РУСИЈА

Брату Јурију Савељеву, који је више од две године у притвору, прети осам година затвора

Брату Јурију Савељеву, који је више од две године у притвору, прети осам година затвора

Када се очекује изрицање пресуде

Лењински окружни суд у Новосибирску заказао је изрицање пресуде нашем брату Јурију Савељеву за 16. децембар 2020. a Тужилац је тражио казну од осам година затвора. Уколико би му суд одредио толику казну, то би била најдужа затворска казна коју је добио неки наш брат откако је Врховни суд Русије 2017. године донео пресуду којом су забрањене активности Јеховиних сведока.

Оптужени

Јуриј Савељев

  • Рођен: 1954. (Крохаљовка, Новосибирска област)

  • Кратка биографија: Мајка му је умрла када је био мали. Одгајила га је сестра. Радио је као водоинсталатер у једној електрани. Заинтересовао се за религију након смрти супруге. Библија му је пружила логичне одговоре на његова питања. Крстио се као Јеховин сведок 1996.

Детаљи о случају

Дана 8. новембра 2018, полиција је извршила претрес у његовој кући, као и у кућама још девет Јеховиних сведока у Новосибирској области. Јуриј је ухапшен и задржан у притвору.

Оптужен је за организовање активности Јеховиних сведока у том месту. Притвор му је продужаван девет пута иако је поднето више молби за његово пуштање на слободу. У затвору је више од две године. Од одлуке Врховног суда из 2017, само су брат Денис Кристенсен и Сергеј Климов у затвору дуже од брата Савељева.

Брат Јуриј је у среду 9. децембра 2020. у свом завршном обраћању пред судом храбро рекао: „Нисам оптужен ни за какав злочин, већ за то што сам Јеховин сведок.

„Немам непријатеље и за мојих скоро 67 година живота никада ни за шта нисам био оптуживан. Одлучио сам да у политичком погледу будем неутралан. Другим речима, ја сам против сваке врсте насиља, било да је у питању вербално, психичко или физичко насиље.

„Начела из Божје Речи ме обавезују да се према свим људима опходим с поштовањем, без обзира на њихов друштвени статус, националност или верску припадност.

„Божја Реч нас подстиче да поштујемо власти. У посланици Римљанима 13:1-3 између осталог пише: ’Нека сваки човек буде подложан властима, јер нема власти која није од Бога. Сваку власт која постоји Бог је поставио на њен положај. Зато, ко се супротставља власти, супротставља се ономе што је Бог уредио.‘

„Ја се не супротстављам властима јер не желим да се супротставим Богу. То би било равно смрти. Само захваљујући Јеховиним сведоцима сазнао сам за јединог правог Бога и његовог Сина Исуса Христа. Уверио сам се да је Свето писмо, то јест Библија, јединствена књига која својим начелима дотиче сва подручја нашег живота.“

Веома смо охрабрени чињеницом да брат Јуриј има јаку веру. На његовом лицу се види да му Јехова даје свој мир (Исаија 26:3).

a Датум може бити промењен.