Пређи на садржај

Слева надесно: Брат Роман Маркин и брат Виктор Трофимов пре него што су ухапшени

17. ЈАНУАР 2020.
РУСИЈА

Брату Маркину и брату Трофимову прети казна до шест и по година затвора

Брату Маркину и брату Трофимову прети казна до шест и по година затвора

Очекује се да ће у случају против брата Романа Маркина и брата Виктора Трофимова суд донети пресуду 22. јануара 2020. Тужилац је тражио да буду осуђени на шест и по година затвора.

Невоље ове браће почеле су 18. априла 2018, када су наоружане специјалне јединице са фантомкама извршиле претрес њихових кућа у руском граду Пољарни. Полиција је усред ноћи дошла до куће брата Маркина, а затим развалила врата. Уперивши аутоматске пушке у њега, полицајци су га приморали да легне на под и остане да тако лежи док су вршили претрес његове куће. Шеснаестогодишња ћерка брата Маркина, која је била у кући за време претреса, такође је пала на под и прекрила главу рукама.

Те исте ноћи, у Пољарном је извршен упад у још четири куће Сведока. Полицајци су одвели у полицијску станицу на саслушање више од десеторо браће и сестара, међу којима су били и брат Маркин и брат Трофимов. Касније је Пољарни окружни суд у Мурманску донео одлуку да брат Маркин и брат Трофимов остану у притвору. Ова браћа су провела готово шест месеци у притвору, а онда још четири месеца у кућном притвору. Суд их је 7. фебруара ослободио кућног притвора. Иако више нису заточени у кући, док чекају на пресуду, ограничена им је слобода кретања и комуникација с другима.

У Русији има скоро 300 Сведока против којих је подигнута оптужница. Молимо се да сви они и даље буду храбри и јаки, чврсто верујући да их ништа не може раставити од Божје љубави (Римљанима 8:38, 39).