Пређи на садржај

Слева надесно: Андреј Магљив, Владимир Куљасов, Гаља Ољхова, Татјана Алушкина, Владимир Алушкин и Денис Тимошин на Лењинском општинском суду 5. децембра 2019.

17. ДЕЦЕМБАР 2019.
РУСИЈА

Брат Алушкин добио шест година затвора, а петоро других пуштено на условну слободу

Брат Алушкин добио шест година затвора, а петоро других пуштено на условну слободу

Лењински општински суд у Пензи је у петак ујутро 13. децембра 2019. Владимира Алушкина прогласио кривим и осудио на шест година затвора. Одмах су му на руке ставили лисице и одвели га у затвор. Поред Владимира, у овај случај је укључено још пет објавитеља, међу којима је и Владимирова супруга Татјана. Суд је за свих петоро (три брата и две сестре) одредио условну слободу, а уколико је прекрше, следи им двогодишња затворска казна. Свих шесторо браће и сестара из Пензе уложиће жалбу на ову пресуду.

Као што је већ било речено у ранијим вестима, Владимир Алушкин је ухапшен 15. јула 2018, након што је група од десетак маскираних полицајаца наоружаних аутоматским пушкама на силу ушла у његов дом. Полиција је скоро четири сата претресала његов дом, при чему је запленила мобилне телефоне, електронске уређаје, Библије и другу литературу. Полиција је тог дана претресла још пет других домова Сведока и одвела у полицијску станицу на испитивање око 40 наше браће и сестара.

Локалне власти задржале су брата Алушкина два дана у притвору, а затим је Первомајски општински суд у Пензи одредио да буде премештен у другу установу, у којој је држан у притвору два месеца. Исти суд је два пута продужио притвор брату Алушкину. Након што је провео скоро шест месеци у притвору, одређен му је кућни притвор, где је био све до коначне пресуде 13. децембра.

Поред брата Алушкина, у овом случају је кривично гоњено још пет Сведока. Међу њима су браћа Владимир Куљасов, Андреј Магљив и Денис Тимошин. Њима је одређен кућни притвор док год буде трајала истрага и суђење. Две сестре, Татјана Алушкина и Гаља Ољхова, од фебруара 2019. имају ограничење слободе кретања и комуникације с другима.

У августу 2019, Радна група УН за произвољно притварање објавила је извештај од 12 страна у ком је осудила Русију због незаконитог хапшења и затварања брата Алушкина. Мишљење ове Радне групе јесте то да „господин Алушкин није смео да буде ухапшен и задржан у притвору, као и да нема основа да се против њега покрене судски поступак“, уз јасну напомену да би „адекватан правни лек био пустити господина Алушкина на слободу, и то без одлагања“. Адвокати који бране шесторо Сведока из Пензе своју одбрану базирају на изјави ове међународно признате организације. Међутим, у пресуди од 13. децембра судија је изјавио да је суд дао већу важност одлуци Врховног суда Русије из 2017, којом су верске активности Јеховиних сведока забрањене, него мишљењу Радне групе УН.

Русија је ове године осудила 18 наше браће и сестара, а међу њима је деветоро њих добило затворске казне. Преко 40 наше браће и сестара налази се у истражном затвору, а 19 у кућном притвору. Око 300 Сведока широм Русије кривично је гоњено због исповедања своје вере.

Премда нам тешко пада да слушамо о томе како су наша браћа и сестре прогоњени, таква дешавања нас не изненађују. Такав развој догађаја је проречен, баш као што је проречено и то да ће Јехова подржавати своје слуге. Ми се молимо за то да на њима почива „дух славе, дух Божји“ (1. Петрова 4:12-14).