Пређи на садржај

Константин Баженов са супругом Ирином у Украјини, четрнаест дана након изласка из руског затвора. То је било 19. маја 2021, након преласка границе

20. МАЈ 2021.
РУСИЈА

Брат Константин Баженов стигао у Украјину након депортације из Русије

Брат Константин Баженов стигао у Украјину након депортације из Русије

Брат Константин Баженов је пуштен из руског затвора 5. маја 2021. a Неко време је провео у привременом притвору, а онда је 19. маја 2021. депортован у Украјину. Његова супруга Ирина је отпутовала раније да би га тамо дочекала. Константин је депортован јер му је Русија у мају 2020. одузела држављанство.

Након уласка у Украјину, брата Константина и његову супругу Ирину дочекао је један брачни пар с натписом на којем су стајале речи из Исаије 54:17: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно [...] каже Јехова“

Укратко о брату Баженову

Константин је рођен у атеистичкој породици 1975. у Великом Новгороду, граду на западу Русије. Преселили су се у Украјину док је још био мали. Бавио се гимнастиком као дете, а много је волео и музику. Завршио је музичку школу и водио је лимени дувачки оркестар.

Чак и пре него што је почео да проучава Библију, Константин није одобравао насиље и рат. Зато је одбио да служи војни рок у украјинској војсци. Док је студирао, мучила су га нека питања о животу и религији. Разговарао је са припадницима неколико верских заједница и логичне одговоре је пронашао када је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Крстио се 1996.

Оженио се Ирином 2001. Зарађивао је за живот радећи као зидар, а нарочито је вешт у изради зиданих пећи и камина. У Русију су се преселили 2009. године.

Претрес и притвор

Дана 12. јуна 2018, наоружане специјалне јединице руске полиције извршиле су претрес седам кућа Јеховиних сведока у Саратову, укључујући и стан у ком живе Константин и Ирина. Он и још двојица наше браће из Саратова били су ухапшени и одведени у истражни затвор.

Чим је стигао у затвор, Константин је знао да ће му бити потребна утеха из Божје Речи, али није могао да добије Библију. Он каже: „Жена ми је послала свеску па сам у њу сваког дана записивао стихове којих сам се сећао.“ Јехова му је помогао да се за само два месеца присети 500 стихова! Када је напокон успео да добије Библију, горљиво ју је прочитао од корица до корица за четири месеца. То га је веома ојачало. Писма у којима је са супругом и пријатељима делио неке занимљиве мисли из Библије доносила су му велику радост.

Константин се често молио Јехови за помоћ да истраје док је у затвору, нарочито када се осећао усамљено и када му је недостајала супруга. Он каже: „Пао бих на колена и дословно плакао док сам се молио Јехови. Одлучио сам да на парче папира записујем оно што сам тражио од Бога и да обележим оно што сам добио. Имао сам осећај да ми је Јехова тако близу.“ Из истражног затвора је пуштен 20. маја 2019. Али то није био крај његовим невољама.

Пресуда

Дана 19. септембра 2019, Константин и још петорица браће из Саратова проглашени су кривима и послати у затвор. Неколико месеци касније, након што је њихова жалба одбачена, петорица браће пребачена су у затвор у Оренбургу. Константин је послат у затвор у Димитровграду, који је од његовог дома у Саратову удаљен преко 500 километара.

Константин обележава годишњицу Христове смрти у затвору 2020.

Док је Константин био у затвору, Ирина се храбрила читајући вести на сајту jw.org о браћи и сестрама који храбро и радосно истрајавају под прогонством. Јачало ју је и то што се Константин добро држи и што има унутрашњи мир. Она је у једном интервјуу рекла: „Његове речи су увек позитивне!“ Када је добила дозволу да га назове, певали су песме, молили се и проучавали Библију. Рекла је да су јој њихови разговори о Библији ојачали веру у Јехову и помогли да буде радосна упркос свему што се догађа.

Константин је због своје вере у истражном затвору провео нешто више од 14 месеци, а затим још више од годину и по у затвору. Осуђен је на три и по године затвора, али пуштен је девет месеци раније због времена које је провео у истражном затвору. Осим тога, условно је пуштен на слободу, тако да није морао да одслужи последња два месеца затворске казне.

Радујемо се што је Константин ослобођен и што су он и Ирина поново заједно. Сва наша браћа и сестре који истрајавају под прогонством заиста показују да узимају к срцу речи краља Давида: „У сени твојих крила налазим уточиште док не прођу невоље“ (Псалам 57:1).

a Када је Константин излазио из затвора, испред капије су га дочекали Ирина и двадесетак браће и сестара. Дошли су да га поздраве пре него што оде у привремени притвор, где је чекао депортацију. Полицајци су му дозволили да пола сата поразговара са својом супругом пре него што су га спровели у центар за депортацију.