Пређи на садржај

Феликс Махамадијев са супругом Јевгенијом испред железничке станице у Узбекистану 21. јануара 2021.

21. ЈАНУАР 2021.
РУСИЈА

Брат Феликс Махамадијев ослобођен из затвора у Русији и депортован у Узбекистан

Брат Феликс Махамадијев ослобођен из затвора у Русији и депортован у Узбекистан

Дана 31. децембра 2020. наш брат Феликс Махамадијев ослобођен је из затвора у Русији. Бељајевски окружни суд у Оренбуршкој области донео је одлуку да брат Махамадијев буде привремено смештен у центар за депортацију. Ту је чекао документа која су му била потребна да би био депортован у своју домовину Узбекистан, будући да му је Русија у априлу 2020. одузела држављанство. Власти су га 20. јануара 2021. возом депортовале у Узбекистан. Драго нам је што је Феликс безбедно стигао у Узбекистан 21. јануара 2021. Његова супруга Јевгенија отпутовала је тамо два дана раније како би га дочекала.

Феликс је живео у Русији око 18 година. Као тинејџер се 2002. године са мајком преселио из Узбекистана у Саратов у Русији. Крстио се као Јеховин сведок 2004, када је имао 19 година. Оженио се Јевгенијом 2011.

Дана 12. јуна 2018, наоружани и маскирани припадници Федералне службе безбедности и локалне полиције извршили су претрес у дому Феликса и Јевгеније Махамадијев. Феликс је ухапшен и скоро годину дана је провео у истражном затвору. Све то време снагу је проналазио у молитви. Он каже: „Сваког дана сам се молио Јехови да ми да мир и радост за тај дан.“

Брат Феликс Махамадијев, скоро две седмице након што су га затворски чувари брутално претукли

Феликс и још петорица браће били су оптужени и осуђени на затворске казне 19. септембра 2019. Када је њихова жалба одбачена, Феликс и још четворица браће пребачени су у затвор у Оренбургу, удаљен више од 800 километара од Саратова у ком имају дом и породицу. Тамо су били брутално претучени.

Све то време, Феликс је сачувао радост и осмех по коме је познат. Јевгенија каже: „Толико сам поносна на њега! Не само што је достојанствено поднео суђење, већ се и даље држи тако. Чак и мени помаже да све ово издржим.“

Иако су се руске власти лоше опходиле према Феликсу са циљем да му сломе веру, он каже да је суђење које је дуго трајало само ојачало његову решеност да остане веран Јехови. То нас подсећа на оно што је Јосиф рекао својој браћи: „Ви сте хтели да ми наудите, али Бог је то преокренуо на добро“ (Постанак 50:20).