Пређи на садржај

Слева надесно: брат Лубин и брат Исаков са својим супругама

1. СЕПТЕМБАР 2021.
РУСИЈА

Двојица озбиљно болесне браће у Русији пуштена из притвора након захтева Европског суда за људска права

Двојица озбиљно болесне браће у Русији пуштена из притвора након захтева Европског суда за људска права

Дана 28. августа 2021, на захтев Европског суда за људска права, наша браћа Александар Лубин и Анатолиј Исаков пуштени су из притвора. Иако су ова браћа инвалиди, месец и по дана су провели у притвору у Курганској области у Русији. Будући да њихово суђење још није окончано, прети им казна затвора.

Припадници службе безбедности у Курганској области извршили су масовни претрес кућа Јеховиних сведока 13. и 14. јула 2021. Неколико Јеховиних сведока, међу којима су били брат Исаков (56) и брат Лубин (65), одведени су у притвор.

Брат Лубин има озбиљно васкуларно обољење, хипертензију и аутоимуну болест која му оштећује органе. Сваког дана 16 сати мора да буде на кисеонику и да прима лекове, што му је у затвору било ускраћено. Тешко хода и не може да устане без туђе помоћи. Његова супруга Татјана такође је инвалид и имала је четири мождана удара.

Брат Исаков има леукемију и вишеструке преломе кичме и ребара, због чега мора да користи инвалидска колица. Због задржавања у притвору није могао да иде на хемотерапију. Ускраћени су му и лекови против болова. Нажалост, брат Исаков је у притвору добио и COVID-19.

Адвокати су седмицама подносили молбе суду за ослобађање ове браће, али без икаквог успеха. Судије су своју одлуку заснивале на потврди лекара из Клиничког центра у Курганској области који су бесмислено тврдили да брат Лубин и брат Исаков немају болести због којих треба да буду пуштени из притвора.

Слева надесно: Анатолиј Исаков и Александар Лубин излазе из истражног затвора

Дана 8. августа 2021. адвокати су уложили жалбу Европском суду за људска права. Европски суд је затим упутио захтев Канцеларији главног тужиоца Руске Федерације. Двојица наше браће су 24. августа 2021. поново послата у Клинички центар. Овог пута су лекари утврдили да брат Лубин и брат Исаков због лошег здравственог стања не смеју бити задржани у притвору.

Молимо се за ову браћу која остају верна Јехови упркос прогонству и болестима. Уверени смо да ће их Јехова и даље штитити својом снагом (2. Летописа 16:9).