Пређи на садржај

Брат Игор Баранов и сестра Дарја Дулова

8. СЕПТЕМБАР 2020.
РУСИЈА

Иако млади, брат Баранов и сестра Дулова остају верни Јехови

Иако млади, брат Баранов и сестра Дулова остају верни Јехови

Против двоје младих људи у Русији, брата Игора Баранова и сестре Дарје Дулове, покренут је кривични поступак и прети им дугогодишња затворска казна али се они упркос томе храбро држе. Брат Баранов има само 19 година и тренутно се налази у истражном затвору. Сестра Дулова је имала свега 18 година када је полиција извршила претрес њене куће. Од 380 браће и сестара у Русији који су кривично гоњени због своје вере њих двоје су најмлађи.

Брат Баранов се налази у притвору од 27. маја 2020. Сестра Дулова чека судске пресуде у два одвојена случаја који се воде против ње. Упркос свим тим потешкоћама, обоје су чврсто решени да остану верни Јехови.

Наоружани припадници специјалних јединица полиције 27. маја извршили су претрес куће у којој је брат Баранов живео са својом мајком. Судија Алексеј Шатилов је након тога наложио да се наш брат притвори јер се сматра „једним од вођа“ Јеховиних сведока у том крају.

Током рације, која је за њега била једно трауматично искуство, брат Баранов каже да се молио Јехови, након чега је успео да се смири. Он каже: „Један од полицајаца који су вршили претрес приметио је да сам се понашао као да сам очекивао њихов долазак.“

Брат Баранов каже да непрестано подсећа себе на то да „ако Јехова допушта све што му се догађа, то значи да он то може издржати“. Он још каже: „Усрдне молитве Богу за помоћ и његов свети дух помогле су ми да се не плашим. Поред тога, знам да нисам криминалац и то ми улива самопоуздање. Савест ми је чиста јер сам прогоњен због своје вере.“

Брат Баранов каже да се у затвору не осећа угрожено. Остали затвореници се лепо опходе према њему и третирају га као млађег брата. „Јасно им је да ми овде није место“, каже он.

Дана 1. августа 2018. полиција је претресла стан у ком живе сестра Дулова и њена мајка. Она каже да и поред великог стреса који је доживела приликом претреса и хапшења, њена вера није нимало ослабила. „Чврсто сам решила да останем верна Јехови. Служићу му до краја живота, шта год да се деси“, каже сестра Дулова.

Суђење сестри Дуловој почело је у септембру 2019, пред Градским судом у Карпинску, у Свердловској области. Током једног од последњих саслушања, она је рекла да је сасвим нормално поделити са другим људима нешто лепо. Рекла је: „На пример, ја знам да ће Бог ускоро земљу претворити у рај и да више неће бити туге, већ само суза радосница. Зар то нису лепе вести које би свако поделио са другима?“

И поред њене храбрости и логичног резоновања приликом одбране, 27. јануара 2020. проглашена је кривом и осуђена на једногодишњу условну казну. Њен адвокат је уложио жалбу на ту пресуду.

Свердловски окружни суд је 6. августа 2020. поништио ту пресуду. Случај је враћен Градском суду у Карпинском на поновно разматрање, којим ће председавати други судија. Суђење још увек није заказано. Поред тог судског процеса, против ње се тренутно води још један процес, у који су укључени и њена мајка и троје других Сведока.

Брат Баранов и сестра Дулова су много тога научили током потешкоћа с којима су се суочили.

Сестра Дулова је рекла шта је њој помогло, а што и другима може помоћи: „Јачај своју духовност тако што ћеш читати Библију, припремати се за скупштинске састанке и учити напамет песме из наше песмарице. Заокупи свој ум мислима из Библије које ће ти помоћи да не размишљаш о неизвесности и страху од непознатог.“

Брат Баранов каже: „Да бисте издржали прогонство, морате бити блиски с Богом. Не губите време. Сада је прави час да јачате своје пријатељство с Јеховом Богом.“

У Библији се могу наћи многи примери младих људи којима је Јехова помагао да буду храбри и одважни. Сигурни смо да ће он и даље бити уз наше драге младе који су прогоњени у Русији и у другим земљама (1. Самуилова 1:20; 16:18; 2. Краљевима 5:1-3; Данило 1:14-17; 3:17-27).