Пређи на садржај

Слева надесно, горњи ред: Алексеј Буденчук, Денис Кристенсен, Генадиј Герман и Роман Гридасов. Доњи ред: Вадим Кузенко, Феликс Махамадијев и Алексеј Миретскиј

6. НОВЕМБАР 2020.
РУСИЈА

Међународни званичници оштро осудили прогон Јеховиних сведока у Русији

Међународни званичници оштро осудили прогон Јеховиних сведока у Русији

„Нечувено извртање правде.“ (Гејл Манчин, председница Комисије САД за међународне верске слободе)

Званичници Европе и Сједињених Држава осуђују системски прогон Јеховиних сведока у Русији.

Комисија САД за међународне верске слободе

„Комисија САД за међународне верске слободе ужаснута је начином на који се Русија опходи према Денису Кристенсену“, рекла је председница Гејл Манчин у изјави објављеној 27. октобра 2020. „Очигледно је да руске власти прогоне овог недужног човека, чија је једина кривица у томе што мирољубиво исповеда своју веру. Они не желе да га ослободе већ га третирају као опасног криминалца. То је нечувено извртање правде.“

Председница Манчин се залаже за брата Кристенсена у склопу пројекта Комисије чији је циљ заштита права особа затворених због својих верских уверења. Комисија је у више наврата оштро осудила одлуку да брат Кристенсен буде осуђен на шест година затвора.

Комисија је у својој изјави такође осудила Русију због тога што је брату Кристенсену ускратила право да раније буде пуштен на слободу. Она наводи да му је „23. јуна [2020] одобрено условно пуштање на слободу, али да је државни тужилац убрзо оспорио ту одлуку. Кристенсен не само што није пуштен из затвора, већ је послат у загушљиву затворску ћелију због наводног кршења затворских правила.“

Комисија се у закључку осврнула на свој Годишњи извештај за 2020. У њему осуђује руске власти „због организованог, упорног и нечувеног кршења верске слободе“ и препоручује да Сједињене Државе санкционишу Русију и ставе је на списак „земаља које изазивају посебну забринутост“.

Савет Уједињених нација за људска права

У заједничком писму упућеном Сталној мисији Руске Федерације при Уједињеним нацијама осам високих званичника које је изабрао Савет УН за људска права изразило је своје запрепашћење због „непрестаног прогона Јеховиних сведока у Руској Федерацији, ликвидације Административног центра Јеховиних сведока у Санкт Петербургу и забране верских активности свих 395 правних тела Јеховиних сведока у земљи“. Осим тога, званичници су осудили Русију због тога што игнорише сталне апеле међународне заједнице да оконча тај прогон.

Званичници Уједињених нација објашњавају да Русија користи своје нејасно дефинисане законе о екстремизму да би „забранила сваку верску активност Јеховиних сведока, посејала страх међу њима, нарушила њихову приватност полицијским интервенцијама и претресима њихових домова, неке од њих одвела на испитивање, а неке осудила и послала у затвор“.

„Право Јеховиних сведока да исповедају своју веру загарантовано је чланом 18 (1) Међународног пакта о грађанским и политичким правима“, навели су званичници. Зато су позвали Руску Федерацију „да се постара да се Федералним законом о сузбијању екстремистичких активности из 2002. не крше уставна права појединаца на слободу мишљења, савести и вероисповести“.

У писму се такође разоткрива окрутно поступање са неком нашом браћом. На пример, у њему се цитирају изјаве петорице Сведока из Саратова који су брутално претучени 6. фебруара 2020. У писму пише: „Притворени Јеховини сведоци због своје вере често трпе лоше затворске услове, малтретирање и друге облике физичког и психичког насиља који су равни мучењу.“

Званичници у свом писму наводе још један потресан пример прогонства – случај брата Вадима Кузенка, кога су 10. фебруара 2020. мучили полицајци. Премда руске власти поричу да се све то десило, званичници Уједињених нација нису им поверовали. Они и даље изражавају „озбиљну забринутост због репресије која се широм Русије врши над Јеховиним сведоцима тиме што се њихове активности криминализују“.

Савет министара Европске уније

Након што је Русија 2017. забранила активности Јеховиних сведока и почела да их прогони, Савет министара Европске уније a почео је да појачано надзире извршење две пресуде Европског суда за људска права, који је Русију прогласио кривом за кршење права Јеховиних сведока. b Зато је Савет 1. октобра 2020. у свом закључку изразио „озбиљну забринутост због забране из 2017. и узнемирујућих извештаја који долазе с разних страна [...] као и због тога што се Јеховини сведоци хапсе, прогоне и затварају само зато што мирољубиво исповедају своју веру“.

Да би се спречило даљње кршење људских права, Савет министара препоручује Русији да јасније дефинише свој „Закон о сузбијању екстремизма, на темељу ког је забранила активности Јеховиних сведока и почела кривично да их гони“. Поред тога, Русија је подстакнута да „укине забрану и одбаци све случајеве који се воде против Јеховиних сведока због њиховог исповедања вере“. Савет ће 2021. поново размотрити да ли се Русија држи наведених препорука.

Од 2017, преко 400 наше браће и сестара у Русији и на Криму оптужено је за екстремизам. Више од 210 Сведока се налази у затворима у преко 70 градова широм Русије.

„ми призивамо име Јехове, нашег Бога“, како би и даље био уз нашу браћу и сестре и помагао им да истрајавају под прогонством (Псалам 20:2, 7).

a Савет министара Европске уније надгледа спровођење пресуда које је донео Европски суд за људска права.