Пређи на садржај

Брат Анджеј Онишчук, у ћелији која се налази у судници, током последњег разматрања о продужавању притвора

9. АВГУСТ 2019.
РУСИЈА

Навршава се годину дана откако је брат Анджеј Онишчук у самици

Навршава се годину дана откако је брат Анджеј Онишчук у самици

Анджеј Онишчук, пољски држављанин и наш драги брат, налази се у истражном притвору у Русији откако су га безбедносне снаге ухапсиле 9. октобра 2018. Притвор му је недавно продужен по пети пут, и то до 2. октобра, што значи да ће у притвору провести скоро годину дана.

Анджеј, пре хапшења, са својом женом Аном. Није јој допуштено да га посети откако је ухапшен пре десет месеци

Откако је ухапшен, Анджеј се налази у самици. Од 6 ујутру па до 9 увече није му дозвољено да легне. Дозвољено му је туширање топлом водом само једном недељно 15 минута. Анджејевој жени Ани није дозвољено да га посети већ десет месеци. Могу да комуницирају само путем поште. Она је поднела безброј захтева да посети Анджеја, али је то сваки пут одбијено.

Као што је раније наведено, Анджеј је ухапшен приликом упада локалне полиције и маскираних специјалаца у његов и још 18 домова у Кирову. Кривична пријава против Анджеја је поднета зато што је певао песме Краљевства и проучавао верску литературу.

Заједно са Анджејом, ухапшена су и притворена још четворица браће из Кирова (44-годишњи Максим Калтурин, 66-годишњи Владимир Коробејников, 26-годишњи Андреј Суворков и 41-годишњи Евгениј Суворков). Та четворица браће се од тада налазе у кућном притвору. Анджејев случај, заједно са поменута четири, чекају разматрање пред Европским судом за људска права.

Ове године су руске власти поднеле кривичне пријаве против још седморице браће из Кирова. Најстарији међу њима, Јевгениј Удинцев, има 70 година. Сада је против 12 Јеховиних сведока из Кирова поднета кривична пријава због исповедања вере.

С обзиром на то шта се десило Анджеју, Ани и другој драгој браћи и сестрама из Русије, немојмо никада заборавити следеће надахнуте речи: „Мислите на оне који су у оковима као да сте и сами с њима оковани, и на оне који су злостављани, јер сте и сами још у телу“ (Јеврејима 13:3).