Пређи на садржај

Василиј Резњиченко

26. МАРТ 2021.
РУСИЈА

Наш 78-годишњи брат Василиј Резњиченко оптужен за екстремизам због своје вере

Наш 78-годишњи брат Василиј Резњиченко оптужен за екстремизам због своје вере

НАЈНОВИЈА ВЕСТ | Руски суд одбацио жалбу брата Василија Резњиченка

Дана 30. јула 2021, Окружни суд у Амурској области одбацио је жалбу брата Василија Резњиченка. Сада је првобитна пресуда према којој је осуђен на две године условне казне постала правоснажна. Он за сада не мора да иде у затвор.

Дана 2. јуна 2021, Окружни суд у Зеји у Амурској области прогласио је кривим нашег брата Василија Резњиченка. Осуђен је на условну казну у трајању од две године.

Оптужени

Василиј Резњиченко

  • Рођен: 1942. (Муровка, Приморска област)

  • Кратка биографија: Најмлађи у породици са петоро деце. Завршио је обуку за трактористу, а касније и обуку за управљање бродом и за бродског механичара. Одслужио је војни рок. Након војске је радио као бродски навигатор, а касније је унапређен у капетана. Добио је почасну титулу „Ветеран рада Совјетског Савеза“

    Оженио се Валентином 1969. Имају три сина. Библијску истину је упознао током 1990-их од своје супруге. Горљиво је почео да проучава Библију након што је сазнао шта Бог планира да учини на земљи. Крстио се као Јеховин сведок 1996. Супруга му је преминула 2016. године

Детаљи о случају

Дана 21. марта 2019, полицајци у руском граду Зеји извршили су претрес куће брата Василија Резњиченка. Одузели су му лаптоп, мобилни телефон и личне белешке. Од тада се налази на руском списку „екстремиста“. Власти су му блокирале рачун у банци и забраниле да напушта место становања.

Василиј се и даље ослања на Јехову. Сваки дан чита Свето писмо и дневни цитат и то му помаже да остане усредсређен на духовне ствари. Много му значе и пажња и љубав суверника.

Он каже: „Одмах сутрадан након претреса и саслушања, браћа и сестре из скупштине дошли су да ме виде. У кућама неких од њих такође је извршен претрес. Два дана касније, још неколико браће из суседних градова дошло је да ме посети. Схватио сам да су тиме ризиковали своју слободу. Неизмерно ме је охрабрила њихова посета. Навру ми сузе на очи сваки пут кад се сетим тога.“ Василиј још каже: „Све то је ојачало мој однос с Јеховом. Сада ми је још ближи.“

Василиј црпи утеху и снагу из речи забележених у Јеврејима 13:5. Он каже: „И даље полажем веру у Јеховино обећање: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.’ “ Сигурни смо да ће Јехова и даље бити уз нашу браћу и сестре који су прогоњени због своје вере.