Пређи на садржај

Руски Врховни суд

25. НОВЕМБАР 2021.
РУСИЈА

Резолуција Пленума руског Врховног суда – како ће утицати на Јеховине сведоке?

Резолуција Пленума руског Врховног суда – како ће утицати на Јеховине сведоке?

Дана 28. октобра 2021, Пленум руског Врховног суда изменио је резолуцију у вези са екстремистичким активностима. Према ономе како је она сада формулисана, службу Богу неког појединца или групе људи више не треба сматрати учествовањем у активностима неке забрањене религиозне организације. И поред тога, прогонство Јеховиних сведока се наставља, будући да руске власти тумаче ту измену на разне начине.

Примера ради, од 28. октобра када је измењена резолуција, полиција је претресла 13 домова Сведока, суд је одбацио жалбу сестре Ирине Лохвицкаје и осудио осамдесетогодишњу сестру Јелену Савељеву. С друге стране, суд у Владивостоку је 22. новембра 2021. ослободио брата Дмитрија Бармакина и одбацио све оптужбе против њега.

Не знамо да ли ће због ове измене престати прогонство Сведока или ће добијати још веће затворске казне. Шта год да се деси, и даље се уздамо у Јехову да ће помоћи нашој браћи и сестрама да истрају и да не изгубе радост до тренутка кад ће он донети право и трајно избављење (Псалам 146:3-5).