Пређи на садржај

Федерална служба за мониторинг финансија

13. ЈАНУАР 2023.
РУСИЈА

Русија намеће тешка финансијска ограничења стотинама Јеховиних сведока

Русија намеће тешка финансијска ограничења стотинама Јеховиних сведока

Руска федерална служба за мониторинг финансија је владина агенција која се бори против финансијског криминала, у шта спада финансирање тероризма. Она поседује списак имена оних за које се сумња да имају везе са екстремистичким или терористичким активностима. На тај списак могу доспети и они чија кривица није још доказана на суду.

Од како је Врховни суд Русије забранио активности Јеховиних сведока 2017, на том списку се налазе имена 525 наше браће и сестара. a Међу њима је више од 100 Сведока у позним годинама.

Они који се нађу на том списку имају озбиљна финансијска ограничења. На пример, рачуни у банци су им блокирани и за основне потребе могу месечно да подигну само 10 000 рубаља (око 130 евра) по члану домаћинства. Наметнута су им и многа друга ограничења која им отежавају уобичајене активности. Примера ради, врло им је компликовано да купе или продају неку некретнину или ауто, да уплате осигурање, да остваре помоћ за незапослене, да добију наследство или да подигну кредит. Сведоцима који су у пензији или су болесни веома је тешко да набаве лекове и плате терапије, а такође су им ускраћене повластице за јавни превоз.

Брат Антон Чермњих из Усуријска налази се на том списку од 2019. Он каже: „Да бих подигао плату, сваког месеца морам да докажем да тај новац нисам зарадио бавећи се криминалом. У банку доносим брдо папира које банкарски службеници скенирају и шаљу у Москву. Све то траје две седмице. Онда ми закажу дан када треба да дођем, исплате ми новац и поново ми блокирају рачун. Нови службеници зазиру од мене након што виде да сам на списку терориста.“

Наша браћа и сестре не дозвољавају да их ови проблеми обесхрабре. „Моји рачуни су блокирани“, каже брат Јуриј Белослудцев, чије име је додато на тај списак две и по године пре него што је осуђен на шест година условне казне затвора. „Супрузи и мени помажу браћа и сестре. Много нам значи њихова подршка и захвални смо Јехови на томе.“

Знамо да је Јехова свестан неправде коју доживљавају наша браћа и сестре у Русији. Молимо се за њих и уверени смо да ће им Јехова и даље давати снагу да истрају (Матеј 6:33).

a До децембра 2022, 35 браће и сестара су скинути са тог списка након што су одслужили своју казну или платили новчану казну.