Пређи на садржај

Слева надесно: Брат Александр Пријаников, сестра Венера Дулова и њена ћерка Дарја Дулова, пре хапшења

24. ЈАНУАР 2020.
РУСИЈА

Руске власти кривично гоне још једног брата и две сестре

Руске власти кривично гоне још једног брата и две сестре

Градски суд у Карпинску, у Русији, донеће пресуде 27. јануара 2020. у случају сестара Венере и Дарје Дулове, као и у случају брата Александра Пријаникова. Тужилац је тражио трогодишњу условну казну за брата Пријаникова и сестру Венеру Дулову, као и двогодишњу условну казну за сестру Дарју Дулову.

У априлу 2016. године, брат Пријаников и сестра Венера Дулова разговарали су са једним човеком о библијским темама. Рођак тог човека оптужио је брата Пријаникова и сестру Дулову да су лопови и позвао полицију. Обоје су одведени у полицијску станицу. Полиција им је узела отиске прстију и запленила литературу.

Две године касније поново су доведени на саслушање због истог догађаја. Овог пута су им одузети телефони и лична документа. Шеф полиције је позвао једног доцента теологије да провери садржај њихових телефона. Доцент је саставио извештај од 15 страна у ком је навео да се у њиховим телефонима налазе учења Јеховиних сведока. Тужилац је углавном на основу тог извештаја покренуо кривични поступак против њих. Градски суд у Карпинску је након тога издао налог за претрес њихових станова.

Током претреса стана сестре Дулове, полиција је запленила електронске уређаје, књиге и фотографије. Њена 18-годишња ћерка Дарја такође је била саслушана. Полиција је затим извршила претрес и код њихових рођака, као и код брата Пријаникова.

Ујутро, 16. априла 2019, три члана специјалних јединица, један инспектор и још два полицајца поново су извршили претрес стана брата Пријаникова. Запленили су електронске уређаје и друге личне ствари.

Двадесет трећег јула 2019, сестра Дарја Дулова позвана је на саслушање као једна од осумњичених у кривичном поступку који се водио против њене мајке и брата Пријаникова. Подигнуте су оптужнице против све троје и у септембру 2019. почело је њихово прелиминарно саслушање.

У Посланици Римљанима 15:13 стоји: „Нека вас Бог који даје наду испуни свом радошћу и миром зато што верујете, да бисте обиловали надом посредством силе светог духа.“ С вером у истинитост ових речи, сви ми се молимо за скоро 300 наше браће и сестара у Русији које тамошње власти кривично гоне.