Пређи на садржај

Руски агенти – са оружјем и великом мацолом – крећу на један од 31 дома у који су упали у граду Нижњи Новгород, у јулу 2019.

7. АВГУСТ 2019.
РУСИЈА

Руски агенти упали у више од 600 домова Јеховиних сведока

Руски агенти упали у више од 600 домова Јеховиних сведока

У протеклих 18 месеци, локална полиција и агенти службе државне безбедности (ФСБ) упали су у 613 домова наше браће и сестара. Од јануара 2019, представници власти су претресли 332 дома наше браће. Поређења ради, током целе прошле године претресен је 281 дом Сведока.

Представници власти су у том погледу били посебно активни у последњих неколико месеци. У јуну се догодио 71 упад а у јулу 68. У поређењу са 23,4 упада месечно, колико је у просеку било 2018, то је знатан пораст у броју упада.

Представници руских власти упадају у дом у граду Нижњи Новгород

Како изгледа уобичајени упад? Припадници снага безбедности, маскирани и наоружани до зуба, насилно улазе у кућу или стан. Када уђу, агенти често упере оружје у лице Јеховиних сведока, чак и у децу и старије, као да се ради о окорелим и опасним криминалцима. Зато и не чуди што се неколико експерата слаже са др Дереком Дејвисом, бившим директором Института за црквено-државне студије „Џозеф Мартин Досон“, при Универзитету Бејлор, који је рекао: „То што Русија насилно прогони мирну групу као што су Јеховини сведоци, то је оно што је ’екстремно‘.“

Нажалост, с повећањем броја упада повећао се и број кривичних пријава против наше браће. Тренутно су у Русији и на Криму поднете кривичне пријаве против 244 наших суверника. У децембру 2018, било је 110 кривичних пријава, што значи да се број пријава више него удвостручио. Од 244 браће и сестара које чека суђење, 39 је у притвору, 27 је у кућном притвору а преко 100 трпи нека друга ограничења.

Иако су наша браћа и сестре и даље мета руских власти, нећемо се поколебати због невоља које они морају да трпе. Напротив, такви извештаји нас јачају јер знамо да наши суверници верно и истрајно служе Богу. Ми хвалимо Јехову и захваљујемо му што услишава наше бројне молитве за њих и уверени смо да ће то и даље чинити (1. Солуњанима 3:3, 7).