Пређи на садржај

Сестра Јелена Бармакина са супругом Дмитријем

28. СЕПТЕМБАР 2020.
РУСИЈА

Сестри Јелени Бармакиној прети казна јер се молила и читала Библију

Сестри Јелени Бармакиној прети казна јер се молила и читала Библију

Када се очекује изрицање пресуде

Первореченски окружни суд у Владивостоку заказао је изрицање пресуде сестри Јелени Бармакиној за 29. септембар 2020. a Прети јој три године условне казне затвора. Против њеног супруга Дмитрија такође се води кривични поступак.

Оптужена

Јелена Бармакина

  • Рођена: 1967. (Черепаново, Новосибирска област)

  • Кратка биографија: Стара се о својим остарелим родитељима и баки. Своју љубав према фотографији претворила је у професију. Воли пливање и пешачење

  • Почела је да проучава Библију са Јеховиним сведоцима и тако је сазнала како су се библијска пророчанства испунила, што ју је уверило у то колико је Бог моћан. Осим тога, уверила се да Јехова услишава молитве, што јој је додатно ојачало веру. Удала се за Дмитрија 2006. године

Детаљи о случају

У седам сати ујутру, 28. јула 2018, група наоружаних полицајаца упала је у стан 90-годишње баке Јелене Бармакине. Ту су били и сестра Бармакина и њен супруг Дмитриј, будући да воде бригу о њој. Брат Бармакин је ухапшен и одведен у притвор. Полицајци су претили нашој сестри рекавши да је она следећа.

Годину дана касније, власти су јој блокирале банковни рачун. Тужилац је 6. августа 2019. покренуо кривични поступак против ње само зато што се молила, читала Библију и гледала библијске говоре. Њен адвокат је тражио од суда да одбаци оптужбе, јер њени наводни злочини као што су молитва и читање Библије спадају у оно што религиозни људи обично раде. Међутим, судија се сложио са наводима тужиоца да поступци сестре Бармакине представљају „екстремистичке активности“ које руски закон забрањује.

Сестра Бармакина је током ове истраге била под великим стресом. Била је раздвојена од мужа 447 дана, колико је он провео у притвору. Сестра Бармакина тешко може да нађе посао зато што мора бити на располагању уколико буде позвана на суђење или испитивање.

Будући да проучавамо Библију, нисмо изненађени што руске власти такорећи „снажно гурају“ нашу браћу и сестре да би сломили њихову беспрекорност. Међутим, теши нас сазнање да ће Јехова и даље бити њихов „заклон“ и њихова „снага“ (Псалам 118:13, 14).

a Датум може бити промењен