Пређи на садржај

3. МАРТ 2014.
РУСИЈА

Руски апелациони суд подржао људска права одбацивши захтев за забрану сајта JW.ORG

Руски апелациони суд подржао људска права одбацивши захтев за забрану сајта JW.ORG

Трочлано судско веће Регионалног суда у Тверу поништило је 22. јануара 2014. одлуку нижег суда да се забрани jw.org, званични веб-сајт Јеховиних сведока. * За разлику од одлука руских судова донетих током претходних неколико година, Регионални суд је применио закон и осујетио настојања упорне тужитељке да се забрани овај сајт.

Узнемиравање и малтретирање Јеховиних сведока под окриљем руских власти постало је још веће 7. августа 2013, када је нижи суд у Тверу (граду око 160 километара северозападно од Москве) на суђењу које је трајало само 25 минута одлучио да забрани jw.org. Представници Јеховиних сведока нису били обавештени о саслушању, тако да нису имали прилику да оспоре оптужбе и изнесу своју одбрану. Јеховини сведоци су 12. септембра 2013. путем медија сазнали за забрану свог сајта и то само неколико сати пре истека рока за жалбу. Одмах су уложили жалбу Регионалном суду у Тверу.

Током разматрања жалбе 22. јануара 2014, Регионални суд је утврдио да су нарушена права аутора сајта, корпорације Watchtower Bible and Tract Society of New York, и заказао је ново суђење да би саслушао аргументе обе стране. Тужитељка, којој су подршку пружали представници Министарства правде и Министарства унутрашњих послова, тражила је од суда да прогласи овај веб-сајт екстремистичким и да га забрани у целој Русији. Регионални суд је поступио непристрано и одбацио њене аргументе.

Манипулисање законом о екстремизму омогућило почетак кампање против активности Јеховиних сведока. Користећи се нејасно дефинисаним Федералним законом о сузбијању екстремистичких активности, руске власти су од 2009. почеле још више да малтретирају Јеховине сведоке, како у појединим случајевима тако и у организованим кампањама широм државе. Власти су се позивале на закон о екстремизму да би оправдале:

  • притварање више од 1600 Јеховиних сведока

  • забрану 70 њихових публикација верског карактера

  • претрес укупно 171 куће и објеката у којима Сведоци одржавају своје састанке

  • прекидање и ометање најмање 69 скупова Јеховиних сведока.

У случају размотреном у Тверу, тужитељка је захтевала да се сајт jw.org забрани јер се на њему налази шест „екстремистичких“ публикација. Окружни суд у Тверу је на основу закона о екстремизму 7. августа 2013. донео одлуку да се jw.org забрани и дода на Федерални списак екстремистичког материјала.

Ова одлука је била потпуно непримерена, јер није понуђена никаква алтернатива, на пример да се с веб-сајта уклоне такозване екстремистичке публикације. Када је Регионални суд утврдио да су аутори сајта уклонили с њега све наводно екстремистичке публикације на руском језику, одмах је дошао до закључка да не постоји правна основа за забрану овог веб-сајта. Ова одлука је сада коначна, иако тужитељка има рок од шест месеци да уложи жалбу. Међутим, суд има дискрециона права и није обавезан да жалбу узме у разматрање.

Да ли се због одлуке Регионалног суда у Тверу може рећи да се ситуација побољшава?

Још много тога треба решити. Непристрана процена и одлука Регионалног суда у Тверу у суштој су супротности с репресивним мерама које су други руски судови предузели против Јеховиних сведока. Европски суд за људска права је неколико пута осудио Русију јер угрожава верску слободу Сведока. Русија није поступила према пресудама Европског суда, већ је наставила да у још већој мери крши људска права. Да би одбранили своју верску слободу, Јеховини сведоци су Европском суду уложили 23 жалбе против Русије.

Да ли се због одлуке Регионалног суда у Тверу може рећи да се ситуација побољшава? Јеховини сведоци ће помно пратити реакцију Русије на ову пресуду, као и на будуће пресуде Европског суда за људска права.

^ одл. 2 Интернет провајдери у Русији онемогућили би приступ сајту jw.org да га је суд забранио. Власти би такође имале одрешене руке да сваког ко рекламира овај сајт оптуже за кривични прекршај.