Пређи на садржај

2. ДЕЦЕМБАР 2015.
РУСИЈА

Градски суд у Таганрогу осудио 16 Сведока због религиозне активности

Градски суд у Таганрогу осудио 16 Сведока због религиозне активности

Након суђења које је трајало 11 месеци, Градски суд у Таганрогу осудио је 16 Сведока због организовања састанака и присуствовања њима. Суд је своју одлуку темељио на кривичном закону по ком неко може бити кажњен за организовање екстремистичких активности и учествовање у њима. Ово кривично гоњење је било могуће зато што је окружни суд 2009. погрешно применио руски закон против екстремизма. *

Дана 30. новембра 2015, судија Васјученко је осудио четворо Сведока на преко пет година затвора због организовања верске службе и казнио их са по 100000 рубаља (око 1400 евра). Преосталих 12 оптужених, судија је казнио новчаним казнама од 20000 до 70000 рубаља (око 300 до 1000 евра). Међутим, судија је одмах након тога суспендовао извршење затворских и новчаних казни. Није јасно како ће ови поступци утицати на осуђене. Па ипак, суд их сматра кривим за кривично дело.

Суочени с тешком одлуком

Преко 800 Сведока који живе у Таганрогу забринути су због последица које би могли имати јер се састају у миру да би разматрали Библију и молили се. Током суђења, сви оптужени су рекли да ће наставити да служе Богу као Јеховини сведоци. Међутим, ова пресуда суда може ставити на испит њихову одлучност. „Суд нам је практично говорио: ’Одреците се своје вере или се суочите с казном због поновљеног кривичног дела‘“, рекао је један од осуђеника, Александар Скворцов.

Сведоци у целој Русији су забринути због ове пресуде у Таганрогу. По узору на власти у Таганрогу, власти у Самари и Абинску погрешно су примениле Закон о сузбијању есктремистичких активности на Јеховине сведоке и укинуле њихова правна тела у тим местима. Док год се буде следио овај образац у Русији, тамошњи Јеховини сведоци очекују да ће се и даље суочавати с тешкоћама због кршења њихове слободе вероисповести.

Борба за верску слободу се наставља

Ова одлука је резултат све већег притиска које руске власти врше на религију Јеховиних сведока. Прошле године, руски званичници су прогласили екстремистичким још два правна тела Сведока. Од марта 2015, надлежни органи у Русији не дозвољавају Сведоцима да увозе верску литературу – чак ни Библије. У јулу је Русија била једина земља у свету која је забранила веб-сајт Јеховиних сведока, jw.org. Сведоци се боре на локалним судовима како би се укинуле овакве одлуке. Такође су поднели 28 жалби Европском суду за људска права, тражећи решење за кршење људских права у Русији.

Шеснаест Сведока у Таганрогу жалиће се на садашњу пресуду и започети још једно поглавље у својој дугој законској бици. „Они су на суду већ две и по године“, каже Јарослав Сивуљски из представништва Јеховиних сведока у Русији. „Жалосно је што ће се поново наћи на суду, само зато што су покушавали да одбране своје основно право на слободу вероисповести, које им је загарантовано уставом.“

Јеховини сведоци нису екстремисти. Њихова верска служба темељи се на љубави према Богу и ближњем. Сведоци у Таганрогу на својим недељним састанцима разматрају исти материјал као и њихови суверници широм света. Иако постоји 1700 документованих случајева у којима су руске власти злоупотребиле свој ауторитет, Јеховини сведоци нису узвратили ниједним чином грађанске непослушности.

Јеховини сведоци се надају да ће руске власти увидети да су њихове активности мирољубиве и да ће престати да их прогоне у Таганрогу и осталим деловима Русије. Власти треба да омогуће исту слободу вероисповести коју уживају и друге признате религије.

Преглед догађаја на поновном суђењу *

  1. 22. јануар 2015.

    Почиње поновно суђење групи од 16 Сведока у Градском суду у Таганрогу

  2. Јун 2015.

    Судија одлаже саслушања и одлуку до јесени

  3. 13. новембар 2015.

    Судија одлаже суђење

  4. 30. новембар 2015.

    Градски суд у Таганрогу осуђује свих 16 Сведока. Сви су новчано кажњени, а четворо је осуђено на преко пет година затвора. Судија је суспендовао извршење казне.