Пређи на садржај

26. ЈУН 2017.
РУСИЈА

Руске власти одале признање Јеховиним сведоцима међу којима је и ухапшени дански држављанин

Руске власти одале признање Јеховиним сведоцима међу којима је и ухапшени дански држављанин

Захвалница градских званичника у Орелу: „У знак захвалности за добро дело које сте учинили за друштво и животну околину“

ЊУЈОРК. Званичници руског града Орела доделили су 2. јуна 2017. посебно признање Јеховиним сведоцима како би им захвалили на учешћу у годишњем чишћењу које је организовано 22. априла 2017. У овој акцији је учествовало 70 Сведока који су цео дан уклањали смеће са улица Орела и из реке Орлик која протиче кроз град. У знак захвалности, представници градске власти уручили су Сведоцима један поклон са ручно написаном посветом у којој је, између осталог, стајало: „У знак захвалности за добро дело које сте учинили за друштво и животну средину“.

Међутим, месец дана након ове акције, а недељу дана пре званичног уручивања захвалнице, један од Сведока који су учествовали у чишћењу, Денис Кристенсен (на слици горе), ухапшен је због такозваних екстремистичких активности док је 25. маја присуствовао мирном верском састанку. Руске власти користе оптужбе за екстремизам како би прогониле Јеховине сведоке широм те земље.

Денис Кристенсен док учествује у годишњем чишћењу у октобру 2011.

„Они који познају Јеховине сведоке нису изненађени тиме што су Денис и други Сведоци добровољно учествовали у чишћењу свог града. Они су то радили годинама, чак и након што је њихово правно тело укинуто 2016.“, изјавио је Дејвид Семонијан, портпарол Јеховиних сведока у њиховом главном седишту. „Јеховини сведоци у Орелу, као и широм света, познати су као узорни грађани. Зато је иронично што се према Денису, вредном хришћанину који поштује закон, поступа као према криминалцу и то убрзо након што је дао допринос својој заједници, што су препознале и власти у Орелу. Сматрамо да Денис одмах треба да буде ослобођен и да треба да му се омогући да настави да у миру исповеда своју веру и доприноси добробити своје заједнице заједно са својим суверницима.“

Господин Кристенсен је ухапшен скоро годину дана након што је правно тело које су користили Јеховини сведоци у Орелу укинуто 14. јуна 2016. Оптужбе на рачун господина Кристенсена уследиле су након пресуде коју је Врховни суд Руске федерације донео 20. априла 2017. и којом је затворен Административни центар Јеховиних сведока у близини Санкт Петербурга. Господин Кристенсен се и даље налази у притвору где чека суђење.

Контакт:

Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: 1 845 524 3000