Пређи на садржај

2. ЈУЛ 2013.
РУСИЈА

Европски суд штити право на приватност

Европски суд штити право на приватност

ЊУЈОРК. У четвртак, 6. јуна 2013, Европски суд за људска права наложио је Русији да плати одштету од 5000 евра и Валентини Жуковој и Јекатерини Авилкиној. Руске власти су тражиле њихове здравствене картоне без њиховог одобрења. Суд сматра да је тим чином прекршено основно право на приватност, које се сврстава у „темељна начела“ гарантована Европском конвенцијом.

Овом пресудом је окончан судски процес који је трајао преко пет година. Заменик јавног тужиоца у Санкт Петербургу је 2007. наложио здравственим установама у том граду да канцеларији тужиоца проследе „све случајеве у којима Јеховини сведоци одбију трансфузију крви или њених компоненти“ – и то без знања и сагласности пацијената. Зато су 9. марта 2009. Сведоци предали Европском суду за људска права случај Авилкина и други против Русије. Суд је у пресуди образложио да се Русија понела „угњетавачки“ и потврдио да не постоје „оправдани разлози“ за откривање приватних података властима.

Говорећи о позитивном исходу овог случаја, портпарол Јеховиних сведока у Русији Григориј Мартинов рекао је: „Ова одлука Суда помоћи ће свим руским држављанима, као и становницима других земаља чланица Савета Европе, у заштити основних људских права.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Русија: Григориј Мартинов, тел.: +7 812 702 2691