Пређи на садржај

27. ФЕБРУАР 2017.
РУСИЈА

Опсежна истрага Административног центра Јеховиних сведока у Русији

Опсежна истрага Административног центра Јеховиних сведока у Русији

Руско министарство правде спроводи опсежну истрагу Административног центра Јеховиних сведока у Русији. По налогу државног тужиоца, Министарство правде је 1. фебруара 2017. обавестило Сведоке да ће спровести истрагу. Министарство је у оквиру истраге која је била заказана за период од 8. до 27. фебруара затражило од Административног центра да стави на увид сву документацију везану за власништво над објектима, банкарске извештаје, организациону структуру, образовне активности и верску службу. Административни центар је 15. фебруара 2017. властима предао документацију на преко 73000 страна.

Ова опсежна истрага уследила је након недавне пресуде Градског суда у Москви који је подржао упозорење које је државни тужилац упутио Административном центру у марту 2016. Том приликом је државни тужилац запретио затварањем Административног центра под оптужбама за екстремизам. Од тада, судови у другим деловима Русије укинули су неколико правних тела која су користили Сведоци, а све под оптужбама за „екстремистичке активности“, упркос јасним указивањима да се такве оптужбе темеље на подметнутим доказима.

Јеховини сведоци у Русији су забринути да би ова истрага могла да значи да је затварање њиховог представништва неминовно. Руске власти су до сада показале да су спремне да игноришу међународне прописе о људским правима тиме што нападају и ограничавају мирну верску службу Јеховиних сведока.