Пређи на садржај

Делегати слева надесно: Алберто Ровира (Шпанија), Петер Хамадеј (Словачка), Андрејс Гевла (Летонија), Чонг Хо (Кореја), Јарослав Сивуљски (Русија), Јохан Цимерман (Аустрија), Штефан Штајнер (Швајцарска), Василиј Калин (Русија), Томи Кауко (Финска), Марк Сандерсон (САД), Роберт Делахеј (Холандија), Марк Хансен (Белгија), Пол Гилис (Велика Британија), Ларс-Ерик Ериксон (Шведска), Томи Јенсен (Данска), Јорген Педерсен (Норвешка), Манфред Штефенсдорфер (Немачка), Тему Консти (Литванија), Бабис Андреопоулос (Грчка), Тамбет Ернитс (Естонија), Жан-Клод Понс (Француска)

21. ЈУЛ 2017.
РУСИЈА

Међународна делегација пружила подршку својим суверницима у Русији на саслушању пред Врховним судом

Међународна делегација пружила подршку својим суверницима у Русији на саслушању пред Врховним судом

ЊУЈОРК. Водеће тело Јеховиних сведока упутило је у Москву делегацију коју су сачињавала браћа са три континента. На тај начин су желели да пруже подршку браћи и сестрама у Русији.

Када је делегација стигла, сачекала су их насмејана лица браће и сестара из Русије, од којих су неки допутовали у Москву чак из Сибира. Делегати су браћи и сестрама показали да веома брину за њих и уверили их да се браћа широм света усрдно моле за њих. Један члан делегације је изјавио: „Био сам заиста дирнут храброшћу браће у Русији, посебно зато што је постојала свест да су мале шансе да пресуда о забрани буде преиначена.“

Упркос томе што је трочлано судско веће донело негативну пресуду, у судници је преовладавала атмосфера пуна искрене љубави и јединства. Када је Јеховино име било окаљано пред очима јавности, завладала је дубока туга. Сведоци у Русији су постали свесни отрежњавајуће чињенице да им предстоји период кушњи. Па ипак, достојанство и љубав које су браћа у судници показала, били су довољан доказ тога колико су оптужбе за „екстремизам“ нетачне.

Делегацију је предводио Марк Сандерсон, члан Водећег тела. Он је с пуно љубави подстакао браћу да буду јаки и храбри у ономе што им предстоји. Док су браћа која су била у посети одлазила, тамошњи Сведоци су их грлили и захваљивали за подршку током ових историјских догађаја.

Делегација је посетила и 21 амбасаду у Москви како би званичнике упознала са последицама које Јеховини сведоци у Русији трпе због забране. То се односи на подметање пожара у домовима Сведока, отпуштања с посла, малтретирање деце у школама и кривичне поступке због организовања састанака против неколико старешина, међу којима је и Денис Кристенсен, који и даље у притвору чека суђење. Многи амбасадори су били веома дирнути двоминутним филмом о овим догађајима. Питање које су званичници најчешће постављали било је: „Зашто баш Јеховини сведоци?“ Наша браћа су искористила ту прилику да у одговору објасне да смо ми организација која је политички неутрална и да је наше дело проповедања променило набоље живот многих Руса. Један амбасадор је на то рекао: „Православној цркви се не свиђа што бацате мреже у њихове воде.“ Више од десет амбасада послало је своје представнике у судницу и они су остали на саслушању све до краја иако је оно трајало осам сати.

Међународна делегација је отишла из Русије ојачане вере због одлучности тамошње браће да остану верна и прилике да званичницима дају добро сведочанство.

Контакт:

Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000