Пређи на садржај

16. МАРТ 2017.
РУСИЈА

Министарство правде предузима даљње кораке како би забранило Јеховине сведоке у Русији

Министарство правде предузима даљње кораке како би забранило Јеховине сведоке у Русији

Министарство правде у Русији поднело је захтев Врховном суду у ком тражи „да се Административни центар Јеховиних сведока прогласи екстремистичким, да се забране његове активности и да се затвори“. Врховни суд је 15. марта 2017. на свом званичном веб-сајту објавио да је од Министарства добило овај захтев. Јеховини сведоци нису добили никакво обавештење о овом последњем кораку Министарства у његовој намери да им забрани да слободно исповедају своју веру.

Уколико Врховни суд прихвати захтев Министарства, Јеховини сведоци у Русији ће сносити озбиљне последице. Могли би изгубити све објекте који служе за верска окупљања, готово 400 правних тела би могло бити укинуто и свих 170000 Сведока би могло бити кривично гоњено само зато што иду на верске састанке, читају Библију заједно, или што разговарају с другима о својим веровањима.

Василиј Калин, портпарол Административног центра у Русији, рекао је: „Јеховини сведоци у Русији само желе да им се дозволи да у миру служе свом Богу. У протеклих 100 година, власти у Русији нису поступале у складу с властитим законима, који нам гарантују то право. Био сам мали када је Стаљин протерао моју породицу у Сибир само због тога што смо Јеховини сведоци. Тужно је и за сваку осуду то што би моју децу и унуке могла задесити слична судбина. Нисам ни помишљао да ћемо се опет суочавати с верским прогонством и у данашњој Русији.“