Пређи на садржај

3. МАРТ 2014.
РУСИЈА

Допуњен извештај: Покушај да се забрани JW.ORG није успео

Допуњен извештај: Покушај да се забрани JW.ORG није успео

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, Русија. Јеховини сведоци су 22. јануара 2014. добили важну правну битку када је апелациони суд поништио одлуку нижег суда да се у целој Русији забрани званични сајт Јеховиних сведока jw.org.

Регионални суд у Тверу је 7. августа 2013. поништио одлуку окружног суда у том граду. Регионални суд је утврдио да је одлука окружног суда да забрани овај веб-сајт неоснована јер аутори сајта, Јеховини сведоци, нису добили прилику да изнесу своју одбрану. Тужилац је покренуо ову тужбу против Сведока јер су се на сајту jw.org налазиле публикације које су руски судови прогласили „екстремистичким“. Чим су Јеховини сведоци сазнали за пресуду окружног суда, склонили су ове публикације са сајта jw.org на руском језику. Регионални суд у Тверу је закључио да Сведоци нису прекршили руске законе и одбацио је захтев за забрану њиховог сајта.

Јеховини сведоци се не слажу с пресудама руских судова да су неке њихове публикације „екстремистичке“ и уложили су више жалби Европском суду за људска права да би те одлуке биле поништене.

Портпарол Јеховиних сведока у Русији Григориј Мартинов рекао је: „Драго нам је што су судије увиделе колико је наш веб-сајт користан, као и да се у разумној мери трудимо да поступамо у складу са одлукама руских судова. Наставићемо да се боримо да све наше публикације и библијско образовно дело које вршимо буду доступни свим руским грађанима.“

„Сведоци из целог света се радују због ове победе“, изјавио је Џејмс Ричард Браун, портпарол Јеховиних сведока у њиховом главном седишту. „Захваљујући овој правној победи, сви грађани Русије ће и даље имати приступ овом изузетном веб-сајту с библијском поуком.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Русија: Григориј Мартинов, тел.: +7 812 702 2691