Пређи на садржај

24. НОВЕМБАР 2017.
РУСИЈА

Денису Кристенсену поново продужен притвор

Денису Кристенсену поново продужен притвор

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Окружни суд у Орелу је 22. децембра 2017. одбацио захтев адвоката господина Кристенсена да буде пуштен из притвора. Притвор му истиче 23. фебруара 2018, а до тада ће се још једном појавити на суду, вероватно да би му прочитали оптужницу.

Окружни суд у Орелу је 20. новембра 2017. након трочасовног саслушања продужио притвор Денису Кристенсену до 23. фебруара 2018. То је други пут како је овај суд господину Кристенсену продужио притвор за три месеца. Он је без претходног суђења притворен у мају 2017, када је полиција упала на миран верски састанак и ухапсила га.

Господин Кристенсен је дански држављанин и Јеховин сведок. Пре његовог хапшења Врховни суд у Русији забранио је верске активности Јеховиних сведока због екстремизма. Окружни суд му је поново продужио притвор да би тужилац против њега прикупио „доказе“ о наводним противзаконитим верским активностима. Овај суд је одбио да размотри могућност да господин Кристенсен током истраге буде у кућном притвору, а игнорисао је и гаранцију данских власти да му неће издати пасош или на неки други начин помоћи да напусти земљу.

Тог дана када је ухапшен, господин Кристенсен и његова жена, руска држављанка, користили су своје основно право на слободу вероисповести и удруживања. Он би по налогу суда у притвору могао бити задржан највише две године. Ако буде осуђен, суочиће се с казном од шест до десет година затвора.