Пређи на садржај

27. ДЕЦЕМБАР 2017.
РУСИЈА

Превод Нови свет остаје забрањен у Русији

Превод Нови свет остаје забрањен у Русији

Регионални суд Лењинградске области одбацио је данас нашу жалбу на пресуду Градског суда у Виборгу донету у августу којом је библијски превод Нови свет на руском забрањен и проглашен екстремистичком публикацијом. Саслушању је присуствовало око 30 људи, међу којима су били и представници британске, холандске, швајцарске и америчке амбасаде.

Одбрана је неколико пута током саслушања изнела јасне доказе који потврђују пристрасност и неоснованост експертске студије коју је суд наложио и која тврди да превод Нови свет није Библија, чиме се ствара повољан терен да се та публикација прогласи екстремистичком.

Такозвани експерти су одлучно тврдили да превод Нови свет није Библија зато што у њему то нигде изричито не пише. Међутим, одбрана је скренула пажњу на 5. страну превода Нови Свет на руском објављеног 2007, где јасно стоји: „Ово је нови превод Библије на руском језику.“ Одбрана је изнела приговор на рад „експерата“, који су 287 дана анализирали превод Нови свет, а ипак нису уочили ту једноставну чињеницу у трећем одломку предговора.

Током испитивања, једна чланица тог експертског тима поновила је тврдњу да се превод Нови свет не може сматрати Библијом уколико нема „благослов патријарха“ или ако се од речи до речи не подудара с неким преводом који је одобрила Црква. „Експерти“ су приговорили на употребу Божјег имена Јехова, тврдећи да текст превода Нови свет не подупире одређена црквена учења. Судија је одбацио све покушаје одбране да се спроведе нова, непристрасна експертска анализа превода Нови свет.

Након данашњег одбацивања жалбе, у руском правосуђу не постоји више ниједан правни лек који би наша браћа могла да искористе и зато ће овај случај бити предат на разматрање Европском суду за људска права.

Јеховини сведоци широм света уверени су да ниједна људска институција неће успети да избрише Божју реч и да ће сви покушаји да се заустави њено ширење на крају бити безуспешни (Исаија 40:8).

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000