Пређи на садржај

28. НОВЕМБАР 2014.
РУСИЈА

Да ли ће Окружни суд у Ростову ослободити Јеховине сведоке оптужбе или ће их послати у затвор?

Да ли ће Окружни суд у Ростову ослободити Јеховине сведоке оптужбе или ће их послати у затвор?

Окружни суд у Ростову ће 11. децембра 2014. саслушати жалбу поводом кривичне оптужнице подигнуте против 16 Јеховиних сведока из Таганрога, у Русији. Они су оптужени због тога што су присуствовали мирним верским скуповима и организовали их.

Ови Сведоци су почели да доживљавају неприлике 2011. године. Тада су тамошње власти кренуле с претресањем њихових кућа, као и с тајним снимањем њихових верских скупова. То је водило до подизања кривичних оптужница. Након 15-месечног суђења, Градски суд у Таганрогу је 30. јула 2014. осудио седморицу Сведока. Судија је свакоме од њих прописао велике новчане казне, док су четворица добила и дуге затворске казне, али их је одмах након тога ослободио казни. Преосталих деветоро је ослободио због процедуралних неправилности, али је остао при ставу да су они учествовали у екстремистичким активностима. Свих 16 Сведока је уложило жалбу и затражило да буде потпуно ослобођено кривичне оптужбе.

Жалбу је уложио и јавни тужилац. Он захтева од Окружног суда у Ростову да ухапси четворицу ослобођених Сведока, који су верске старешине, и да их по завршетку саслушања пошаље у затвор. Он такође захтева да суд поништи ослобађање оптужбе осталих деветоро Сведока и да их прогласи кривим за учествовање у „екстремистичким активностима“.

Василиј Калин, заступник представништва Јеховиних сведока у Русији, изјавио је: „Искрено се надам да ће Окружни суд у Ростову зауставити извртање правде у случају ових 16 особа које су жртве прогона на верској основи, тиме што ће их ослободити кривичних оптужби.“