Пређи на садржај

27. ЈУЛ 2017.
РУСИЈА

Русија предузима кораке да Библију прогласи „екстремистичком“ књигом

Русија предузима кораке да Библију прогласи „екстремистичком“ књигом

НОВО: Градски суд у Виборгу одложио је суђење за 9. август 2017.

Градски суд у Виборгу ће 28. јула 2017. наставити саслушање поводом настојања да се библијски превод Нови свет на руском, који су издали Јеховини сведоци, прогласи „екстремистичком“ књигом. Саслушање је прекинуто у априлу 2016, након што је судија уважио захтев тужиоца Лењинградске области који је задужен за случајеве из области транспорта да се изврши „експертска студија“ којом би се доказало да је превод Нови свет „екстремистичка“ књига.

Након многобројних одлагања, студија је завршена и предата суду 22. јуна 2017. Баш као што су Сведоци и очекивали, ова студија је подржала тврдње да је Библија „екстремистичка“ публикација. У њој се наводи да превод Нови свет „није Библија“. Међутим, ово је покушај да се заобиђе Закон о сузбијању екстремизма, којим је забрањено прогласити свете књиге, попут Библије, екстремистичким. Поред тога, „експертска студија“ своје закључке заснива на теолошким основама. Њени аутори приговарају преношењу тетраграма * као „Јехова“ у преводу Нови свет и лажно тврде да је текст промењен како би одговарао доктринама Сведока.

^ одл. 3 Тетраграм представља четири хебрејска слова којима се означава Божје име (יהוה), а која се преносе као YHWH или ЈХВХ, и он се у хебрејском делу Светог писма појављује скоро 7000 пута.