Пређи на садржај

Руска полиција упада у двориште Дворане Краљевства у Њезлобнаји

12. ЈАНУАР 2017.
РУСИЈА

Све озбиљније угрожавање верске слободе у Русији

Све озбиљније угрожавање верске слободе у Русији

Јеховини сведоци у Русији покушаће 16. јануара 2017. да се поново супротставе деценијском угрожавању верске слободе. Затражиће од Градског суда у Москви да одбаци као незаконито и неосновано упозорење упућено њиховом представништву. Упозорење је 2. марта 2016. издао заменик државног тужиоца В. Ј. Грин и запретио да ће представништво Јеховиних сведока у Русији бити затворено уколико се у наредних годину дана појаве докази о новим „екстремистичким активностима“.

Оптужбе за екстремизам

Руски тужиоци користе Закон о сузбијању екстремистичких активности као основ по ком Јеховине сведоке оптужују за екстремизам. Од када је закон измењен 2006, дефиниција екстремизма више не укључује насиље, већ само „подстицање на [...] верску нетрпељивост“. Оваква непрецизна дефиниција омогућава властима да све што је у супротности са учењима традиционалних религија или што унапређује нека друга веровања окарактеришу као подстицање на верску нетрпељивост. Грегори Ален, адвокат који помаже Јеховиним сведоцима у одбрани њиховог права на верску слободу у Русији, изјавио је: „Руске власти користе ову флексибилну дефиницију да би свако веровање које по њима није православно означили као ’екстремистичко‘.“

Мањинске верске заједнице нашле су се на мети оптужби за „екстремизам“ након што је заменик државног тужиоца у Русији В. Ј. Грин у јануару 2007. упутио писмо свим тужиоцима у држави. У писму је наложио да се спроведу истраге верских заједница, што је довело до тога да је до краја те године спроведено преко 100 истрага верских заједница Јеховиних сведока.

Сакупљање прве групе „доказа“

Једна од тих истрага спроведена је у Таганрогу, граду на обали Црног мора. Она је послужила као основ за скоро све друге случајеве у којима су Јеховини сведоци у Русији оптужени за екстремизам. До октобра 2007, канцеларија окружног тужиоца у Ростову окончала је истрагу и издала упозорење верској заједници Јеховиних сведока у Таганрогу, а следеће године је затражила укидање те верске заједнице. Међутим, у недостатку инкриминишућих доказа тужилац је затражио од Окружног суда у Ростову да наложи спровођење „експертске студије“ како би се верска литература Јеховиних сведока ставила под лупу.

Суд не само што је наложио спровођење „експертске студије“ упркос приговору који су уложили Сведоци већ је и одбио њихове захтеве да се спроведе независна истрага. Анонимни судски вештаци су у свом извештају навели да верска литература Јеховиних сведока не подстиче на нетрпељивост. Упркос томе, суд се усредсредио на мишљење вештака у ком се каже да теолошке расправе у литератури Јеховиних сведока „могу поткопати поштовање“ других религија. *

Својевољном применом дефиниције „екстремизма“, Окружни суд у Ростову је 11. септембра 2009. прогласио 34 публикације Јеховиних сведока „екстремистичким“ и оне су на крају додате на Федерални списак екстремистичког материјала. Суд је „екстремистичком“ прогласио и верску заједницу у Таганрогу и наредио федералним властима да је затворе, забране њене активности, додају је на списак екстремистичких организација, заплене њену литературу и одузму јој имовину. Врховни суд Руске Федерације потврдио је ову пресуду 8. децембра 2009, чиме је она постала коначна.

До почетка 2016, у сличним судским поступцима још 88 верских публикација проглашено је „екстремистичким“ и укинута су још три правна тела Јеховиних сведока. Још 18 правних тела било је под истрагом. Осим тога, федералне власти су забраниле и блокирале званични сајт Јеховиних сведока jw.org, забраниле увоз верске литературе и наложиле анализу Библије под оптужбом да и она представља „екстремистичку“ литературу.

„Докази“ против Административног центра у Русији

У марту 2016, државни тужилац је искористио сакупљене „доказе“ као темељ за издавање упозорење представништву Сведока, које је у Русији познато као Административни центар Јеховиних сведока и које се налази у близини Санкт Петербурга. Тужилац је Административни центар повезао са забрањеном литературом и правним телима која су под истрагом или су забрањена, тврдећи: „И даље проналазимо знаке екстремизма у активностима локалних заједница које су у надлежности Административног центра.“

Убрзо након што су примили упозорење, Јеховини сведоци су затражили од државног тужиоца Јурија Јаковљевича Чајке да повуче упозорење. Међутим, он је потврдио упозорење уз образложење да „аргументи који се тичу подметнутих доказа и других неправилности током претреса које је спровела полиција не представљају основ за одбацивање упозорења, јер се оно темељи на судским одлукама.“ Господин Ален је приметио: „По свему судећи државни тужилац сматра да руски судови могу да прогласе валидним било какав лажан доказ који презентују бескрупулозни представници закона. Сећам се да је једну одлуку московског суда која је довела до незаконите забране Јеховиних сведока у том граду касније поништио Европски суд за људска права.“ *

Након одлуке државног тужиоца, Јеховини сведоци су уложили жалбу Окружном суду у Тверу. На саслушању одржаном 12. октобра 2016, судија М. С. Москаленко није дозволила ниједном сведоку нити стручњаку да сведочи и одбацила је жалбу.

Због свега тога, упозорење остаје на снази. Административни центар би могао бити затворен уколико тужилац убеди суд 1) да локалне верске заједнице Сведока и даље крше закон о екстремизму, или 2) да су власти пронашле „нове доказе који потврђују присуство екстремизма“ у активностима Сведока током годину дана од кад је издато упозорење.

Све чешће фабриковање „нових доказа“

Од када је 2. марта 2016. издато упозорење, руске власти улажу додатне напоре да измисле „нове доказе“. Документовано је 35 случајева (од укупно 60 од 2012. године) када су власти измислиле „злочин“ тако што су подметнуле верску литературу коју су Јеховини сведоци престали да користе. Претреси током којих се откривају „докази“ често су пропраћени агресивном акцијом полиције и специјалних јединица.

  • 28. јула 2016. извршена су два претреса чија су мета били Јеховини сведоци у Републици Карелији. У Петрозаводску наоружани и маскирани припадници специјалних полицијских јединица упали су у Дворану Краљевства и прекинули верски састанак. Полиција је подметнула пет књига Шта Библија заиста научава?, и касније их „пронашла“ током претреса. Сведоци никада нису добили на увид судски налог за претрес. У Костомукши, припадници специјалних јединица и Центра за сузбијање екстремистичких активности прекинули су верски састанак. Током претреса Дворане Краљевства, „пронашли“ су три публикације које се налазе на федералном списку екстремистичког материјала.

  • 20. августа 2016, полиција је прекинула састанак Јеховиних сведока у Мајском у Републици Кабардино-Балкарији. Након што је из Дворане Краљевства истерала све присутне, „пронашла“ је подметнуту литературу која је на федералном списку екстремистичког материјала. Током претреса, полиција није показала никакав званични документ нити налог за претрес.

  • 20. септембра 2016, наоружани и маскирани припадници специјалних јединица дошли су рано ујутру у Дворану Краљевства у Њезлобнаји, у Ставропољској области. Да би ушли у зграду исекли су врата, а затим су подметнули неколико публикација са списка екстремистичког материјала. Полиција је током претреса који је уследио „пронашла“ те публикације.

Полиција ухваћена како у празан ормарић подмеће литературу коју је касније један инспектор „пронашао“ као „доказ“

Процес инкриминације

Поступак који води до оптужби за екстремизам увек се одвија по истом обрасцу, као што се види на примеру верске заједнице у Биробиџану:

  1. 1. корак: Полиција одлази на место где Јеховини сведоци одржавају верску службу и подмеће верску литературу с федералног списка екстремистичког материјала.

    Полиција и припадници специјалних јединица упали су на верски састанак Јеховиних сведока, тврдили да је састајање противзаконито и онда обавестили присутне да ће извршити претрес да би пронашли „екстремистички материјал“.

  2. 2. корак: Полиција претражује зграду и „открива“ забрањену литературу.

    Полиција је пронашла 12 публикација са списка екстремистичког материјала. Сведоци су касније открили да је непозната особа дошла у зграду пре састанка и сакрила „доказе“.

  3. 3. корак: Тужилац подиже оптужницу против верске заједнице Јеховиних сведока или њеног представника због дистрибуисања екстремистичког материјала и изриче новчану казну.

    Окружни суд је пресудио да је представник верске заједнице прекршио закон и казнио га са 4000 рубаља (око 60 евра).

  4. 4. корак: Тужилац издаје упозорење верској заједници да не сме поновити прекршај у периоду од 12 месеци.

    Тужилац је упозорио верску заједницу да је учествовање у „екстремистичким активностима“ забрањено.

  5. 5. корак: Након неког времена, полиција поново долази до места на коме се обавља верска служба, поново подмеће забрањене публикације у објекат, а затим их током претреса „проналази“.

    Полиција је прекинула верски састанак да би у згради потражила „екстремистички материјал“. Међутим, Сведоци су током провере пре састанка пронашли подметнуту литературу и уклонили је, тако да је овај покушај подметања доказа из октобра 2015. био безуспешан. Међутим, 21. јануара 2016. полиција је била боље припремљена. Полиција и припадници специјалних јединица поново су прекинули састанак Јеховиних сведока и обавестили присутне да ће претражити Дворану због сумње да се у њој налази „екстремистички материјал“. Један Јеховин сведок који је био на том састанку видео је да један полицајац држи пакет с литературом. Један други полицајац је претражио део који је већ био прегледан, али овог пута без присуства сведока и „пронашао“ тај пакет литературе.

  6. 6. корак: На основу нових доказа о екстремистичким активностима, канцеларија тужиоца или Министарсво правде подноси захтев суду да се забрани локална верска заједница.

    Окружни суд је представника верске заједнице прогласио кривим и казнио га са 3000 рубаља (око 50 евра). Обласни суд је 3. октобра 2016. пресудио да су „откривени нови докази који сведоче о знацима екстремизма у активностима верске заједнице“ чиме је верску заједницу у Биробиџану прогласио „екстремистичком“, забранио њено деловање и наредио да буде укинута.

Као последњи корак у поступку, Врховни суд Русије потврдио је пресуде нижих судова којим су верске заједнице Јеховиних сведока проглашене „екстремистичким организацијама“. Недавно су тако укинута правна тела Јеховиних сведока у Белгороду, Старом Осколу, Елисти и Орелу. Јеховини сведоци су уложили жалбу на пресуду у случају верске заједнице у Биробиџану и она се тренутно налази на Врховном суду.

Шта све то значи и куда води?

Василиј Калин, портпарол Административног центра, присећа се времена када је због верског прогонства у некадашњем Совјетском Савезу његова породица била протерана у Сибир. Он каже: „Кад сам био дете, власти су упадале у куће Сведока кад год су хтеле и тражиле верску литературу. Али никада се није десило да су подметале публикације и затим их проналазиле. Ова нова тактика руске полиције доказује да не могу да пронађу стваран основ да Јеховине сведоке оптуже за неку противзакониту делатност.“

Очекује се да ће 16. јануара 2017. Градски суд у Москви размотрити жалбу Јеховиних сведока на упозорење државног тужиоца и да ће донети пресуду. Хоће ли признати да државни тужилац није имао основа да Административни центар Јеховиних сведока оптужи за екстремистичке активности и хоће ли укинути упозорење? Јеховини сведоци као и сви они који цене људска права у Русији и широм света надају се да хоће.

^ одл. 8 Пресуда Врховног суда Русије покренула је талас прогонства Сведока. Извештаји о 1126 инцидената који су се догодили у периоду од 8. децембра 2009. до 26. априла 2012, показују да су Јеховини сведоци били жртве напада и малтретирања док су обављали своју верску службу, да их је полиција задржавала у притвору и претресала и да су њихови верски објекти били на мети вандала.

^ одл. 13 Серија кривичних и грађанских парница које су за циљ имале забрану Јеховиних сведока у Москви започела је 1995, али су те парнице више пута обустављане због недостатка доказа. Међутим, у пресуди од марта 2004, Окружни суд у Головинску искористио је налазе „експертске студије“ као основ за забрану верске заједнице Јеховиних сведока у Москви. Европски суд за људска права је у својој пресуди од 10. јуна 2010. навео да је Русија Јеховиним сведоцима противзаконито угрозила право на слободу вероисповести и слободу окупљања. Суд је наложио властима да исправе нанету неправду.