Пређи на садржај

24. ЈУЛ 2017.
РУСИЈА

Суд у Орелу продужио притвор Денису Кристенсену

Суд у Орелу продужио притвор Денису Кристенсену

Совјетски окружни суд у Орелу 20. јула 2017. продужио је притвор Денису Кристенсену до 23. новембра 2017. Господин Кристенсен, дански држављанин и Јеховин сведок, ухапшен је 25. маја када су агенти Федералне службе безбедности и наоружани и маскирани полицајци упали на миран верски састанак који се одржавао у Орелу.

Његови адвокати су поднели захтев да буде пуштен уз кауцију за коју су сакупили неопходан новац. Ипак, суд је одбацио тај захтев упркос чињеници да господин Кристенсен нема кривични досије и никада није привођен због насилничког понашања.

Оваква одлука суда у случају господина Кристенсена уследила је након одлуке апелационог већа Врховног суда од 17. јула, када је потврђена ранија пресуда да се укину сва правна тела Јеховиних сведока и широм Русије забране њихове активности. Након што су више од једне деценије прогониле Сведоке и оптуживале их за „екстремизам“, руске власти су сада успеле да створе законски параван како би забраниле њихове верске активности.

Коментаришући целокупну ситуацију с којом се суочавају Сведоци у Русији, Кејт Бернс, шеф мисије Сједињених Држава у ОЕБС, изјавила је: „Забринути смо због одлуке Врховног суда од 17. јула којом је потврђена пресуда о забрани активности Јеховиних сведока и укидању њиховог Административног центра и 395 локалних верских заједница због наводних екстремистичких активности. Незамисливо је то да преко 175000 Јеховиних сведока у Русији сада могу бити кривично гоњени само због тога што исповедају своју веру. Забрињавајућа је све чешћа употреба закона о екстремизму против мирољубивих чланова мањинских верских група у Русији.“