Пређи на садржај

22. АПРИЛ 2014.
РУСИЈА

Руски грађани кривично гоњени због своје религије

Руски грађани кривично гоњени због своје религије

У првом случају такве врсте у данашњој Русији, 16 Јеховиних сведока * у Таганрогу кривично је гоњено само због присуствовања мирним верским скуповима и исповедања вере у Бога. * Ако буду проглашени кривима, можда ће морати да плате казну и до 300000 рубаља (око 6000 евра) или да служе затворску казну и до осам година. Овим Сведоцима је забрањено да напуштају Таганрог док се не донесе пресуда.

Гоњење Јеховиних сведока у Таганрогу почело је у јуну 2008, када је окружни тужилац у Ростову поднео захтев да се распусти и забрани верска заједница Јеховиних сведока у Таганрогу. Он је такође навео да верска литература Јеховиних сведока има екстремистички садржај. Основи суд је одобрио овај захтев, и ту пресуду је 8. децембра 2009. подржао и Врховни суд Руске Федерације.

Након пресуде Врховног суда, локалне власти су запечатиле Дворану Краљевства (место у ком Јеховини сведоци одржавају своје састанке) у Таганрогу, тако да су Сведоци приморани да се састају у приватним кућама. Суд је такође наредио властима да 34 публикације Јеховиних сведока додају на Федерални списак екстремистичког материјала. Јеховини сведоци су уложили жалбе на ове пресуде и траже помоћ од Европског суда за људска права.

Власти у Таганрогу су овај развој догађаја схватиле као зелено светло да малтретирају и прогоне Сведоке. Полицајци су 2011. упали у 19 кућа Сведока и то у шест ујутру. Пробудили су укућане, како старије тако и децу, и започели претрес који је трајао од осам до једанаест сати. Циљ им је био да пронађу такозвану екстремистичку литературу. Без разлике су конфисковали сву верску литературу и одузели предмете који су лична имовина. Власти су кришом снимале састанке Јеховиних сведока и појединце који су им присуствовали да би против њих подигли оптужнице. Ова дешавања у Таганрогу проширила су се на читаву Русију, у којој се уз подршку државе малтретирају и прогоне Јеховини сведоци. *

Јеховини сведоци су религија призната широм света. Руски устав и Европска конвенција о људским правима гарантују слободу вероисповести. Високи судови широм света подржали су право Јеховиних сведока на ту слободу. Међутим, власти у Таганрогу понашају се као да Сведоци не заслужују то право.

Судски поступак је још увек у току и очекује се да ће пресуда бити донета у мају, након саслушања завршних речи. Ако суд одлучи да ових 16 Сведока прогласи кривима, то ће угрозити слободу више од 800 Сведока у Таганрогу. Тај случај може постати преседан на који се могу позвати судови који тренутно разматрају кривичне тужбе против Сведока у другим деловима Русије.

Григориј Мартинов, портпарол Јеховиних сведока у Русији, рекао је: „Овакво непоштовање верске слободе је неоправдано. Јеховини сведоци не представљају никакву опасност за целовитост и безбедност Руске Федерације. Они доживљавају малтретирање и дискриминацију само зато што су Јеховини сведоци.“

^ одл. 2 На фотографији изнад приказано је само 10 од 16 Сведока.

^ одл. 2 Руске власти су 2012. покренуле кривични поступак против 16 Сведока на основу члана 282.2(1) и (2) Кривичног законика Руске Федерације, по ком се може добити затворска казна до три године. Четворица старешина Сведока оптужени су на основу члана 150(4) Кривичног законика, по ком се може добити затворска казна у трајању од пет до осам година.

^ одл. 5 Од пресуде Врховног суда Руске Федерације донете 8. децембра 2009, полиција је притворила више од 1600 Сведока, забранила преко 70 њихових публикација прогласивши их „екстремистичким“, упала у најмање 171 кућу Сведока и Дворану Краљевства ради претреса и 69 пута је прекинула или ометала састанке.