Пређи на садржај

19. ДЕЦЕМБАР 2016.
РУСИЈА

Јеховини сведоци траже правду на суду

Јеховини сведоци траже правду на суду

Градски суд у Москви заказао је саслушање на коме Јеховини сведоци желе да се испита да ли упозорење које је упућено њиховом представништву у Русији има законске основе. Дана 16. јануара 2017, у 11:10 по московском времену, суд ће одржати саслушање поводом жалбе и вероватно ће пресуду донети истог дана.

Сведоци желе да докажу да су оптужбе за „екстремистичке активности“ засноване на подметнутим доказима и лажним сведочењима која су организовале локалне власти да би се обична верска служба приказала као екстремизам. На саслушању одржаном 12. октобра 2016, судија Окружног суда у Тверу, М. С. Москаленко, није дозволио да се саслушају сведоци или пусте снимци на којима се виде незаконити поступци неких представника власти.

Адвокат за људска права, Џејмс Ендрик, изјавио је: „У сваком случају, ова пресуда би могла бити значајна. Уколико Градски суд у Москви одбаци жалбу, јавни тужилац може предузети радње против представништва у Русији. Могао би да га укине, настави да узнемирава Јеховине сведоке и ограничи њихово деловање широм Русије. Уколико, с друге стране, суд усвоји жалбу, то би била велика победа правде.“